2023-09-12

A hamis Jézus megváltoztatja a János 8:1-11 jelentését: A házasságtörésen rajtakapott nő


A hamis Jézus sorozat 3. része.

Kedvenc története a házasságtörésen rajtakapott asszony (János 8:1-11). Ám úgy alakítja át a történetet, hogy illeszkedjen ahhoz a tanításhoz, amely azt állítja, hogy ez azt bizonyítja, hogy nem szabad megítélnünk az embereket.

Amit tudnunk kell a házasságtörésen rajtakapott nő történetéről:

1. Nem szerepelt a Szentírás legrégebbi, legpontosabb fordításaiban, de nem mond ellent Isten Igéjének. 

2. Nem a házasságtörésről van a hangsúly, hanem azokon a képmutatókon, akik megpróbálják csapdába csalni Jézust (6. vers).

3. Krisztus közvetett és szelíd ítéletét mutatja e képmutatók felett. Ahelyett, hogy elítélné őket, hagyta, hogy önmagukat ítéljék meg (7. vers). Javukra szolgált, hogy így győződtek meg saját bűnös indítékaikról (9. vers).

4. Nem "ítélte el" a nőt megkövezés általi halálra Izrael ószövetségi polgári törvényei szerint: "Én sem ítéllek el téged" (11. vers).

5. De közvetlenül és gyengéden ítélkezett a házasságtörő asszony felett, és azt mondta neki, hogy hagyja el bűnös életmódját (11. vers).

Krisztus földi küldetésének kulcsfontosságú eleme volt a bűn megítélése és az emberek megtérésre hívása (pl. Máté 4:17; Márk 1:14-15; Lukács 13:1-5). Ezért gyűlölték őt az emberek (János 7:3-7).

Pedig ez az evangélium hirdetésének szükséges része, és Krisztus-követői küldetésének része (Máté 28:18-20).

Mit gondolsz, miért veszik ki az emberek a szövegkörnyezetből az "én sem ítéllek el" szavakat?

✜✜✜

Lásd: Fegyelmezés, büntetés, kárhoztatás, hogy megértsd a különbséget a között, hogyan kezeli Isten a hívők és a hitetlenek bűneit. 

János 8:1-11
Jézus pedig kiment az Olajfák hegyére. 2 De korán reggel ismét megjelent a templomban, és az egész nép hozzásereglett; ő pedig leült, és tanította őket. 3 Ekkor odavezettek az írástudók és a farizeusok egy asszonyt, akit házasságtörésen értek, középre állították, 4 és így szóltak Jézushoz: "Mester, ezt az asszonyt házasságtörés közben tetten érték. 5 Mózes azt parancsolta nekünk a törvényben, hogy kövezzük meg az ilyeneket. Hát te mit mondasz?" 6 Ezt azért mondták, hogy próbára tegyék, és legyen mivel vádolniuk őt. Jézus pedig lehajolt, és ujjával írt a földre. 7 Amikor továbbra is faggatták, felegyenesedett, és ezt mondta nekik: "Aki bűntelen közületek, az vessen rá először követ." 8 És lehajolva tovább írt a földre. 9 Azok pedig ezt hallva, egymás után kimentek, kezdve a véneken, és egyedül ő meg az asszony maradt ott a középen. 10 Mikor pedig Jézus felegyenesedett, és senkit sem látott az asszonyon kívül, így szólt hozzá: "Hol vannak a vádlóid? Senki sem ítélt el téged?" 11 Ő így felelt: "Senki, Uram." Jézus pedig ezt mondta neki: "Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!"

-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment