2023-07-18

Fegyelmezés, büntetés, kárhoztatás


Amikor arról írtam egy áhítatot, hogy “Isten büntet”, néhány olvasóm ragaszkodott ahhoz, hogy a Biblia azt tanítja, hogy Isten nem bünteti meg a hívőket.

Ez egy fontos téma, ezért foglalkozzunk az ellenvetéseikkel:

Ellenvetés: “Isten fegyelmez, de soha nem büntet. Egyszerűen elszenvedjük a következményeket.”

Angolul és görögül a “fegyelmezés” szó magában foglalhatja a büntetést is. Még fontosabb az a tény, hogy a Zsidók 12:6 azt mondja, hogy Isten fegyelmez és büntet.(1)

Ellenvetés: “Isten jó, és csak jó ajándékokat ad” (Jakab 1:17). Ezért Ő nem ad büntetést, megpróbáltatásokat vagy nehézségeket az életünkben.”

A “jó” nem ugyanaz, mint a “kellemes”.

A fegyelem és a büntetés jót tehet velünk, növelheti a hitünket – Zsidók 12:11; Jelenések 3:19.(2)

Ellenvetés: “Mivel a keresztények számára nincs kárhoztatás (Róma 8:1-2), nincs büntetés sem.”

Az kárhoztatás (vagy jogerős ítélet) különbözik a fegyelmezéstől és a büntetéstől. A hívőket nem ítélik kárhozatra, de ez nem jelenti azt, hogy megszabadulunk a következményektől és a büntetésektől itt a földön.(3)

Fontos, hogy helyes nézetünk legyen Istenről. Ha hisszük, hogy Isten tökéletes és szeretetteljes, akkor el kell fogadnunk azt is, hogy Ő megbüntheti gyermekeit.

-------------------------

(1) A Zsidók 12:6-ban a “fegyelmezést” jelentő görög szó magában foglalhatja a büntetést is. Nem fér kétség a görög “büntetés” szóhoz, amely szó szerint "ostort" jelent.
(3) A “kárhoztatás” más szó a görögben, mint a “fegyelmezés” vagy a “büntetés”. Ez magában foglalja az elítélést a bűnök miatt. Gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy valaki "halálra van ítélve". Lásd Róma 6:23.


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment