2023-05-28

Az őszinte bűnbánat 6 jellemzője


A Biblia leírja, hogy milyen a valódi bűnbánat folyamata. Dávid király erre kiváló példa (2Sámuel 12:1–23). Az őszinte bűnbánat ezen vonatkozásai akkor is érvényesek, ha a mi bűneink nem olyan súlyosak, mint Dávid bűne.

Dávid büntetéseket és következményeket szenvedett bűnei miatt, de az 51. zsoltárban gyönyörűen kifejezett őszinte bűnbánata helyreállította Istennel való kapcsolatát.

Ha nem tartunk őszintén bűnbánatot, elveszítjük ítélőképességünket, és eltávolodunk Istentől.

Azok, akik őszintén megbánják bűneiket:

1. Tisztában vannak bűneik súlyával, és őszinte szomorúságot éreznek (Jakab 4:7-10).

2. Tudják, hogy büntetést érdemelnek (Zsidók 12:6).

3. Tudják, hogy a szent Isten ellen vétkeztek (Zsoltárok 51:4).

4. Hálásak azért, hogy megbocsátást nyertek, és megszabadultak az örök büntetéstől (Zsoltárok 103:10; Róma 6:23).

5. Megértik, hogy a megbocsátás nem mentesíti őket a földi következmények és büntetés alól (2Sámuel 12:13-14(1); 1Korinthus 11:32; Zsidók 12:11; 1Péter 4:17).

6. Ha lehetséges és szükséges, megtérítik a kárt, amit okoztak és beismerik amit tettek (Máté 3:8; Lukács 19:8; ApCsel 19:18–19; ApCsel 26:20; Jakab 5:16). Ez azt jelenti, hogy nemcsak Istentől kell bocsánatot kérni, hanem másoktól is, akiket megbántottak, vissza kell fizetni mindent, amit elloptak, megjavítani mindent, amit elrontottak, stb.

Azok, akik őszintén bűnbánatot tartanak, nem minimalizálják tetteiket azzal, hogy “hibának” nevezik vagy kifogásokat keresnek. Megértik, milyen magas árat fizetett Krisztus a megbocsátásukért.

---------------------------------------

(1) Egyesek szörnyű dolognak tartják, hogy Isten megbünteti a csecsemő fiút Dávid bűneiért, de valójában nem a fiú kap büntetést. A Biblia nem mondja ki közvetlenül, de azt sugallja, hogy a gyermekek a felelősségre vonás kora előtt az Úrhoz mennek, ha meghalnak. Ez azt jelenti, hogy Dávid fia meg lesz kímélve Dávid családjának szomorúságától és boldogtalanságától. Dávid viszont szenvedni fog a veszteségért, tudván, hogy azt az ő bűne okozta. Fontos megjegyezni, hogy ez Isten konkrét büntetése volt Dávidnak, nem pedig a bűne következménye. A házasságon kívül született gyermekek általában nem halnak meg csecsemőkorukban.

Lásd még:


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment