2023-05-23

Ádám: A modern pszichológia szerzője


Bukott emberi természettel születünk, és hajlamosak vagyunk bűnös döntéseket hozni (Róma 5:12; Róma 5:18-19). 
Arra van szükségünk, hogy megváltoztassuk gondolkodásmódunkat Krisztusban (Róma 12:2).

Ezzel szemben a legtöbb modern tanácsadás azon a feltételezésen alapul, hogy jónak születünk, de a körülmények és/vagy mások rontanak el bennünket.(1)

Ádám volt ennek a hazugságnak a szerzője. Bűnéért először Évát, majd pedig Istent okolta, amiért Évát adta neki (1Mózes 3:11-12).

A fia, Káin önsajnálatba merült az öccse előre megfontolt, hidegvérű meggyilkolása után (1Mózes 4:13). Biztos vagyok benne, hogy a modern tanácsadók Káin bűnét azzal igazolnák, hogy Isten miként rontotta el önképét azzal, hogy nem becsülte meg gazdálkodási képességeit (1Mózes 4:3-7).

Aztán ott van József, akinek jogos oka lett volna panaszkodni körülményei miatt, de úgy döntött, hogy Istené legyen az utolsó szó (1Mózes 50:15-19). Nem tagadta a vele való rossz bánásmódot, hanem túllépett rajta. Így magyarázta ezt gonosz testvéreinek: Igaz, hogy ti rossz szándékkal voltatok irántam, de Isten azt jóra fordította! Hiszen az volt a terve, hogy általam sokak életét megmentse — és ez így is történt! (1Mózes 50:20).

Tarthatjuk magunkat Ádám, Káin és a modern pszichológia nézeteihez, vagy pedig ragaszkodhatunk a bibliai nézethez és Józseféhez, továbblépve Isten tervei és céljai felé (Filippi 3:13-14). 

Te melyiket választod?


💙 1 percen túl azoknak, akik többet szeretnének...

(1) Nem minden pszichológus vallja ezt a nézetet, de a világi pszichológia számos nézete ütközik a bibliai alapelvekkel.

Sajnos néhány ilyen tévedés bekerült a “keresztény” tanításokba is. Például a népszerű “Határaink” c. könyv tanítása ezt állítja: “Nem ok nélkül cselekszel nem megfelelő módon. Gyakran próbálsz kielégíteni valamilyen mögöttes szükségletet, amelyet a családod, ahonnan származol, nem elégített ki.”

A Biblia azt mondja, hogy bukott emberi természetünk az “oka” annak amiért vétkezünk (Máté 15:17–18; Efézus 4:22–24; Jakab 1:14–15). Állíthatjuk azt, hogy “családi származásunk miatt cselekszünk nem megfelelő módon”, de ehhez az állításhoz nem találunk alátámasztást a Szentírásban.


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment