2020-11-01

Dávid király kulcsa az egészséges hithez


Nem arról van szó, hogy bűntelenek vagyunk, hanem hogy bűnbánóak...

Dávid király elkövetett néhány nagy vétket. De életére mégis úgy emlékezünk, mint istenfélőre, karakterének egyik fő szempontja miatt.

Dávidnak figyelemre méltó képessége volt őszintén megbánni bűneit. Tudta, hogy a nem megbánt bűn elválasztja őt Istentől, és túlságosan is szerette Istent ahhoz, hogy ez megtörténjen.(1)

Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság. Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. Ha azt mondjuk, hogy nem vagyunk bűnösök, hazuggá tesszük őt, és nincs meg bennünk az ő igéje. 1.János 1:8-10(2)

A bűneiket minimalizáló keresztények a testiség, a képmutatás és a gyengeség falát építik életükben. Lehet, hogy azt állítják, hogy "én már csak ilyen vagyok", vagy más kifogásokat találnak ki, hogy megvédjék önmagukat.

Ezzel ellentétben vannak keresztények, akik őszintén szembenéznek bűneikkel és alázatosan megtérnek. Őszinte megbánást mutatnak. Legfőképpen pedig tisztaságot és megújulást hoznak Istennel való kapcsolatukba (Zsoltár 51:10-12).

Amikor vétkezünk, bánjuk azt meg őszintén!

------------------------

(1) A “megtérés”, ahogyan az az Igében van használva (pl 2.Tim. 2:25) magában foglalja a szív és az elme megváltozását. Ha ismételten bevallunk egy vétket, anélkül, hogy eltökéljük magunkat arra, hogy törekedni fogunk azt elkerülni, akkor nem bántuk meg őszintén.

Ezeknek az igéknek arra kellene ösztönözniük bennünket, hogy őszinték, alázatosak és bűnbánók legyünk:

Zsoltár 66:18: “Ha álnok szándék lett volna szívemben, nem hallgatott volna meg az Úr.

Jakab 4:6-10: “Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosoknak pedig kegyelmét adja. Engedelmeskedjetek azért az Istennek, de álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek. Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek. Gyötrődjetek, gyászoljatok és sírjatok, nevetésetek forduljon gyászra, örömötök szomorúságra. Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és ő felmagasztal titeket.

Ézsaiás 66:2: “...ez az, akit megbecsülök: ha valaki szelíd, megtört szívű, alázatos, szavaimat féli, és szívből tiszteli.

Zsoltár 145:18: “Közel van az ÚR mindenkihez, aki hívja, mindenkihez, aki igazán hívja.

Zsoltár 51:17(19): “Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat. A töredelmes és megtört szívet nem veted meg, Istenem!” 
  
(2) A görög szó, ami “megvallás”-nak vagy “beismerés”-nek van fordítva ebben a versben azt jelenti, hogy megígérni, egyezni, bevallani, kijelenteni. Több, mint csupán elismerni a vétket. Egyezünk Istennel, hogy amit tettünk, az helytelen. 

-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment