2020-10-27

A próba nem kísértés


Rendszeresen azt hallom bizonyos emberektől, hogy Isten a rossz körülményeket soha nem használja arra, hogy teszteljen bennünket, mert Jakab 1:13 ezt mondja: “Senki se mondja, amikor kísértésbe jut: az Isten kísért engem, mert az Isten a gonosztól nem kísérthető, és ő maga sem kísért senkit a gonosszal.

Összekeverik a kísértést a próbával.

Isten soha nem kísért senkit, hogy vétkezzen, de felhasználhat rossz embereket és rossz körülményeket, hogy megpróbáljon és csiszolja a hitünket. Például, Isten megmenthette volna az ő népét az éhínségtől anélkül is, hogy Józseffel rosszul bántak, rabságra adták és bebörtönözték.

Isten nem kísértette József testvéreit vagy Potifár feleségét, hogy vétkezzenek, de Ő felhasználta az ő vétkeiket arra, hogy József hitét finomítsa (1Móz 50:20; Róma 8:28).(1)

A nehézséget kifinomítják hitünket olyan módon, ahogyan semmi más nem tudja. József története arra tanít minket, hogy legyünk kitartóak amikor rossz emberekkel és rossz körülményekkel szembesülünk.

Nehéz időkön mégy keresztül? Bátorodj az alábbi igerészek által:

1Pét 1:6-7: “Ezért tölt el benneteket nagy öröm — annak ellenére, hogy most még egy kis ideig különböző megpróbáltatások szomorúságot okoznak nektek. S hogy miért van ez így? Mert szükséges, hogy ezek a nehézségek próbára tegyék a hiteteket, vajon valódi-e. Az igazi hit ugyanis értékesebb a színtiszta aranynál. Az aranyat tűzzel tisztítják meg, mégsem marad meg örökké. Hitetek viszont, miután kipróbálták és valódinak bizonyult, dicséretet, elismerést és dicsőséget szerez nektek, amikor Jézus Krisztus megjelenik.

Jób 23:10: “De ő ismer engem, látja minden lépésemet, s ha próbára tesz, úgy kerülök ki kezéből, mint a megtisztított arany!

Zsoltár 66:10: “Próbára tettél bennünket, megtisztítottál, mint az ezüstöt.

1Pét 4:12-13: “Kedves barátaim, ne érjenek benneteket meglepetésként ezek a mostani szenvedések, amelyek próbára teszik a hitetek valódi voltát. Ne gondoljátok, hogy valami szokatlan dolog történik veletek! Inkább örüljetek, hogy részt vehettek Krisztus szenvedéseiben, s akkor majd teljes szívvel örülhettek akkor is, amikor dicsősége megjelenik.

(1) Keresd ki a 105. Zsoltárt és nézd meg annak az “elbeszélését”, hogy Isten hogyan fékezi meg, valamint hogyan engedi meg a rosszat, hogy csiszolja az Ő gyermekeit. A 16-22 vers konkrétan Józsefről beszél. József így magyarázta ezt meg testvéreinek: “Ti rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt, hogy úgy cselekedjék, ahogyan az ma van, és sok nép életét megtartsa.” (1Móz 50:20).


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment