2022-09-06

"Felsőbb erő" – Miért nem akadályozza meg őket Isten?


Balesetek, betegségek és természeti katasztrófák… ezeket a dolgokat nevezzük “felsőbb erőnek” (idegen szóval "vis maior", az angolban pedig "Isten cselekedetei"), mert nem tudjuk előre jelezni vagy megelőzni őket. Nincsenek irányításunk hatáskörében.

Gyakran feltesszük a kérdést, hogy Isten miért nem akadályozza meg őket.

A Lukács 13-ban néhányan azt akarták, hogy Krisztus megmagyarázza egy torony véletlen leomlását, de nem magyarázta meg. Ehelyett figyelmeztette hallgatóit, hogy térjenek meg, mert az élet olyan bizonytalan (Jakab 4:13-14).

Megértésünk korlátozott itt a földön, mert Isten útjai messze felülmúlják a miéinket (1Korinthus 13:12; Ézsaiás 55:8-11). De segítségükre lesz, ha emlékezünk ezekre a dolgokra:

Isten eredeti teremtése tökéletes volt (1Mózes 1:31). Az emberiség bűne volt az, ami halált, pusztulást, baleseteket, természeti katasztrófákat és betegségeket hozott világunkba (1Mózes 3:17-19; Róma 8:18-25).

Isten nem mindig lép közbe, hogy megakadályozza ezeket a dolgokat. De beavatkozott az emberiség történetének legrosszabb és legszörnyűbb katasztrófájába, és beavatkozása nagyon sokba került neki (Ézsaiás 53:5; Róma 6:23).

Valahányszor kérdéseink vannak a felsőbb erővel kapcsolatban, hogy Isten miért nem lép közbe, úgy vigyük perspektívába a dolgokat, hogy a keresztre nézzünk.

------------------

Az alábbi 1 perces áhítat is hasonló témával foglalkozik:


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment