2023-11-05

Szembesítés a bűnnel: a sikeres szembesítés jelei


A Szentírás azt mondja, hogy szembesítenünk kell a bűnös hívőket bűneikkel, hogy helyreállíthassuk őket az Úrral való helyes kapcsolatukban (Jakab 5:19-20).

Testvéreim, előfordulhat, hogy valaki közületek valamiben vétkezik. Az ilyen testvért gyengéden és szelíden azok igazítsák helyre, akik a Szent Szellem szerint élnek!... (Galata 6:1).

A szembesítés kívánt eredménye a bűnös hívő őszinte bűnbánata és helyreállítása.

A 2Korinthus 7:8-16-ban Pál elmagyarázza, hogy az őszinte bűnbánat “Isten szerinti szomorúságot” okoz, ami azt jelenti, hogy az ember buzgón azt fogja tenni, ami helyes, és elfordul bűnétől.

Ezt megerősíti a Jakab 4:7-10:

Adjátok hát oda magatokat Istennek, és engedelmeskedjetek neki! Ugyanakkor álljatok ellen a Sátánnak, és ő el fog futni tőletek! Jöjjetek közel Istenhez, és ő is közeledni fog hozzátok! Ti bűnösök, takarítsátok ki a bűnöket az életetekből! Tisztítsátok meg a szíveteket, és ne próbáljátok többé Istent is, meg a világot is követni! Ahogyan Istenhez közeledtek, szomorkodjatok, bánjátok meg a bűneiteket, és sírjatok! Nevetés helyett sírjatok, öröm helyett szomorkodjatok! Alázzátok meg magatokat Isten előtt, és ő majd felemel benneteket!

Az őszintén bűnbánó emberek felismerik, hogy viselkedésük akadályozta Istennel való kapcsolatukat. Szomorúak, és buzgón igyekeznek elfordulni bűneiktől. Ezt láthatjuk Dávid király bűnbánatában is (lásd: Dávid király kulcsa az egészséges hithez).

Az őszinte bűnbánat magában foglalja a bűnünk alázatos megvallását, az elszámoltathatóságra való törekvést, és a kísértés elkerülése érdekében a dolgok helyéreállítását. Tehát magában foglalja a bűntől való elfordulást is, nem csupán a bűn beismerését.

Nem számít, mennyire kedvesen állunk szembe valakivel, megtörténhet, hogy “Káin lelkületében” válaszol. Ez megnehezíti a dolgunkat, de akkor is, legalább megtettük, amire Isten elhívott minket (lásd Ezékiel 33:1-9).

✜✜✜ 

Hasonló témájú áhítat: Egy nem őszinte bűnbánat anatómiája 


------------- 


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment