2023-10-31

Szembesítés a bűnnel helyes indítékokkal


Tudtad, hogy keresztényként kötelességünk szembesíteni a bűnben élő hívőket?

Testvéreim, ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagytok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel. De azért vigyázz magadra, hogy kísértésbe ne essél.” (Galata 6:1).

Korábban azt hittem, hogy ez az igevers arra figyelmeztet bennünket, hogy ne engedjük magunkat megkísérteni ugyanazzal a bűnnel, mint amivel valakit szembesítünk. De a legtöbb bibliakutató úgy véli, hogy ez azt jelenti, hogy alázattal és szelídséggel kell közelednünk az emberekhez, különben abba a kísértésbe esünk, hogy önigazultak és képmutatók legyünk.

Senki sem bűntelen, és nem ez feltétele egy hittársunk kiigazításának. De nem javíthatunk ki másokat, ha mi magunk nem vagyunk hajlandók alázatosan elbánni saját bűneinkkel (Máté 7:1-5).

Ezek felül, hittestvéreink szembesítése a bűnnel nem arról szól, hogy aprólékosan kritizálunk mindent, amit tesznek. Inkább azt jelenti, hogy szembesítjük bűneikkel a magukat kereszténynek valló embereket, akik bűnös életmódot folytatnak vagy szándékosan ismétlődő bűnöket követnek el.

Testvéreim, ha valaki közöttetek eltévelyedik az igazságtól, és megtéríti valaki, tudja meg, hogy aki megtérített egy bűnöst a tévelygés útjáról, megmenti annak a lelkét a haláltól, és sok bűnt elfedez.” (Jakab 5:19-20).

Ez a szeretet cselekedete, hogy segítsen visszaállítani egy testvért az Úr előtt helyesen állni. Ezt az indítékot szem előtt tartva kell cselekednünk.


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment