2022-04-26

Hogyan fejezed ki nem egyezésedet: mint egy keresztény vagy mint egy ostoba?


Az online “diszkúsziók” során a legtöbb keresztény nagyszerűen fejezi ki véleményét, még akkor is, ha nem ért egyet valamivel. Ennek az az oka, hogy nem akarják személyesen venni a dolgokat, nem akarják nevekkel illetni az embereket, és nem hajlandók haragudni.

Nézzünk meg 4 bibliai iránymutatást a nézeteltérésekkel kapcsolatban, amelyek segíthetnek abban, hogy hogyan fejezzük ki helyes módon egyet nem értésünket, akár szemtől szemben, e-mailben vagy a közösségi médiában tesszük ezt:

1. A lehető legkedvesebben mondjuk el meggyőződésünket:

Amikor velük beszéltek, legyetek mindig bölcsek és kedvesek!Kolossé 4:6

2. Ha valaki goromba velünk, ne viszonozzuk azt:

Aki szelíden válaszol, lecsendesíti a haragot.” Példabeszédek 15:1

3. Alázatosan kell megközelítenünk az embereket, ne viselkedjünk úgy, mint ha mindentudók” lennénk:

A kevélységgel a megszégyenülés, az alázatossággal pedig a bölcsesség jár együtt.” Példabeszédek 11:2

4. Ha a másik személy ellentmond a Szentírásnak, legyünk türelmesek, szelídek és imádkozó hozzáállásúak:

Szelíden és udvariasan igazítsa helyre azokat, akik ellenkeznek vele! Abban a reményben foglalkozzon velük, hogy Isten talán mégis megváltoztatja az ellenkezők szívét és gondolkodását, és akkor felismerik az igazságot.” 2Timóteus 2:25

Ha nem tudunk biblikusan ellenkezni, akkor bölcsebben tesszük, ha ki sem nyitjuk a szánkat (Példabeszédek 17:28).

-----------------

Ha további betekintést szeretnél kapni a keresztényekhez illő beszéd témájába, lásd a Szeretet üzenetének alábbi egyperces áhítatait. Felhasználhatod őket akár bibliatanulmányozásnál, imapartnereddel vagy kiscsoportoddal.


 

Megjegyzés: Az internetes diszkúsziók alkalmával bizonyos szavak és mondatok kiemelése nagybetűs írással ugyanaz, mint durván kiabálni valakivel. A nagybetűk használata csak akkor nem illetlen, ha pl gyengén látónak írsz, vagy ha valami pozitívat szeretnél kiemelni, például: “SZERETEM JÉZUST!”

-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment