2021-04-13

Nézeteltérés istenfélő módon vagy személyes támadás


Keresztény jellemünk az által tesztelődik, hogy hogyan kezeljük a nézeteltéréseket.

1. Nem kellene haragosnak lennünk amikor nem egyezünk valakivel (Péld. 15:8; Péld. 25:15).

A harag elhomályosítja a tényeket és megnagyobbítja a különbségeket, arra kényszerít, hogy a legrosszabbra gondoljunk, hirtelen következtetéseket vonjunk le és arrogánsan viselkedjünk.

Példabeszédek 15:1: A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.

2. A másik ember helyébe kellene képzelni magunkat.

Jó-e az időzítésünk? Gondosan megfontoltuk-e szavainkat, hogy azok tisztességesek és figyelmesek legyenek?

Máté 7:12: “Ezért úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek bánjanak!

3. Ragaszkodnunk kellene a témához (Kolossé 4:6).

Amikor elkezdjük támadni mások jellemét és motivációit, akkor bálványimádókká válunk. Jobban értékeljük saját nézetünket Isten parancsolatánál, hogy másokkal jóindulattal bánjunk.

Példabeszédek 11:9: A képmutató a beszédével teszi tönkre embertársát.

Ha istenfélelemmel tudjuk kezelni a nézeteltérést, akkor egészséges kapcsolatokat építünk.

---------------

Megjegyzés: Amikor tévtanítókról írok, soha nem a tanító motivációját vagy jellemét kritizálom, hanem a leírt szavaikat hasonlítom össze az Igével.

Isten azt parancsolja, hogy ítéljük meg a tanításokat és figyelmeztessük a keresztényeket a tévesekről: Máté 7:15-20; 1Ján 4:1; 2Pét 2:1; Efézus 5:11.

Néha amikor tévtanításokról írok, egyes keresztények arra figyelmeztetnek, hogy ne ítéljek meg nyilványosan egy tanítást, hanem privát úton. Ez a Máté 18-ban leírt gyülekezeti fegyelmezésre vonatkozó utasítás félreértelmezése, ők ezt más területre szeretnék alkalmazni. Amikor egy tanító nyilvánosan teszi közzé tanításait, akkor azokat nyilvánosan lehet bírálni is.

Néha amikor egyes keresztények reagálnak az én tanításaimra, az “ad hominem” módszert használják, ami azt jelenti, hogy ahelyett, hogy egyszerűen megosztanák velem annak okát, hogy miért nem egyeznek azzal amit leírtam, ők a jellememet és a motivációimat támadják. Ez sohasem helyénvaló. Ezért figyeljünk oda arra, hogy keresztényként ellenkezzünk.


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment