2024-07-07

A te gyülekezeted élesztős, édes kalácsot, vagy az élet kenyerét szolgálja fel?


Az 1Korinthus 5-ben Pál megrója a korinthusi gyülekezetet, amiért nem szállt szembe a szexuális bűnben résztvevő gyülekezeti tagokkal.

Kifejti, hogy “ez a bűn olyan, mint egy kis kovász (élesztő), amely megkeleszti az egész tésztát”, és hogy a keresztényeknek nem szabad “közösséget vállalni az olyan emberrel, aki magát Krisztusban a testvéreteknek mondja, mégis szexuális bűnökben él, vagy a pénz a mindene, vagy bálványokat imád, vagy káromkodik, vagy részeges, vagy csaló.

Sajnálatos módon a bűn kovásza számos modern gyülekezet szolgálatára hatással van. Hajlamosabbak vagyunk meghallgatni a bűnösök megvigasztalására vonatkozó tanításokat, mint azokat, amelyek szembesítik őket bűneikkel.

Bár Isten azt akarja, hogy teremtsünk kapcsolatot istentelen emberekkel, de nem olyanokkal, akik kereszténynek vallják magukat, mégis istentelenek. Ha nem szembesítjük az ilyen embereket bűneikkel, akkor az egész gyülekezetünket vagy közösségünket beszennyezi a bűnük kovásza.

Fontos azonban, hogy megfelelő hozzáállással és céllal szálljunk szembe az emberekkel (Galata 6:1; Jakab 5:19–20), de a szembesítésnek akkor sem az a célja, hogy az kényelmes legyen a bűnös számára. Ez az eljárás megdorgálja és helyreállítja a bűnös hívőt, illetve azonosítja a hamis hívőt (1János 3:6).

Sajnálatos módon egyes gyülekezetek inkább a bűnössel szembeszálló személyt bírálják és kritizálják, nem pedig a bűnöst.

Kíváncsi vagyok, vajon a modern gyülekezet megfeddte volna-e Nátánt azért, ahogy Dávid királlyal szembeszállt, és bírálta volna-e Pált azért, ahogy Péterrel szembesült (2Sámuel 12:1-13; Galata 2. rész)?

A bűn kezelésének ez a kudarca azt jelenti, hogy sok gyülekezetünk “élesztős, édes kalácsot” szolgál fel az élet kenyere helyett (János 6:35).

Imádkozzunk, hogy a keresztények olyannak lássák a bűnt, amilyennek Isten látja azt.

✜✜✜

További információért lásd: Szembesítés a bűnnel helyes indítékokkal 

Gyülekezeteinknek be kell fogadniuk a még nem megtért embereket, még akkor is, ha bűnös életmódot folytatnak, és imádkoznunk kell azért, hogy a prédikáció, a tanítás és a közösség megtérítse őket.

De az istentelen életmódot folytató gyülekezeti tagokat szembesíteni kell bűneikkel a Máté 18:15-18-ban és az 1Korinthus 5-ben leírtak szerint.


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment