2024-06-02

A kontextus világosabbá teszi a Szentírást


Ha besétálna egy szobába, és azt látná, hogy egy gyerek ledob néhány játékot a földre, majd pedig azt, hogy ezért az anya azonnal megbünteti őt, kissé durvának gondolná az anyát.

De ha már egy órája ott lett volna, és látta volna, hogy az anya többször is figyelmezteti a gyermeket, hogy tegye el a játékait, valószínűleg türelmesnek tartaná őt.

A kontextus (szövegkörnyezet) tisztázza a dolgokat.

Ha elolvasod a Szentírás egy részét, ahol Isten erős büntetést szab ki, akkor azt gondolhatnád, hogy Isten túlságosan durva.

De ha több fejezetet elolvasol a büntetés előtt, mindig láthatod, hogy Isten először türelmesen és szeretettel figyelmeztette az embereket.

A kontextus tisztázza a dolgokat.

A Szentírás szövegkörnyezetben való megértése azt jelenti:
1. A teljes szövegrész elolvasása.
2. A történelmi környezet, téma, történet és/vagy cél figyelembe vétele a szövegrészben.
3. Nézzük a nagy képet és a részleteket is.
4. Annak tanulmányozása, amit a Szentírás többi része tanít a témáról.

A kontextus tisztázza az igazságot. Nem tagadja azt.

A fenti helyzetekben a kontextus nem tagadja a büntetést, hanem tisztázza azt.

Megfelelően kell megértenünk a szövegkörnyezetet, hogy helyesen kezelhessük Isten Igéjét (2Timóteus 2:15).

Megjegyzés: Hallottam embereket, akik azt mondják, hogy bizonyos dolog szövegkörnyezeten kívüli”, arra, hogy mentséget hozzanak fel valamire vagy megtagadják a világos bibliai elveket. Fontos, hogy megértsük, mit jelent a kontextuson kívüli” kifejezés, hogy segíthessünk másoknak helyesen használni. A szövegkörnyezet megfelelő használata a Szentírás megértésének fontos alapelve, és nem arra való hogy ezzel a Szentírást megcáfoljuk.


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment