2024-06-09

A kereszténység nem "képletekről" szól – Isten céljai érvényesülnek


Nemrég valaki egy olyan szolgálat felől kérdezett, amely azt ígéri a keresztényeknek, hogy teljes győzelmet arathatnak életük minden területén (betegség, pénzügyek, házasság, meddőség stb.), ha meghatározott imákat imádkoznak, hogy lerombolják az ún. erődítményeket.*

Az ima létfontosságú. Mindenért imádkoznunk kell: bölcsességért, tisztaságért, Isten szándékaiért, szomszédokért, barátokért, családtagokért, munkatársakért, szolgálatokért, misszionáriusokért, egyházi és kormányzati vezetőkért stb. (Filippi 4:6; 1Timóteus 2:1-4; 1Thesszalonika 5:17).

Amikor saját bűnös viselkedésünkről van szó, biztosak lehetünk abban, hogy imáink, őszinte bűnbánatunk, elszámoltathatóságunk és szándékos erőfeszítéseink győzelmet eredményeznek.

De Isten nem ígéri, hogy imáink legyőzik az élet minden problémáját, és azt sem, hogy imáink megváltoztathatják más emberek hozzáállását és viselkedését.

Új keresztényként kíváncsi voltam erre a “nevezd meg és valld meg” tanításra. De hamar rájöttem, hogy a keresztény hit nem könnyű feladat. Isten Igéje és érett mentorok segítségével rájöttem, hogy el kell hagynom minden olyan tanítást, amely olyan képleteket hirdet, amelyekkel elérhetjük azt, amit akarunk.

Nem mi irányítjuk az életet itt a földön. Nem értjük teljesen, hogy Isten mit akadályoz meg és mit enged meg (1Korinthus 13:12). Tudjuk, hogy az igaz hit nehézségekkel és üldöztetéssel jár (János 16:33; 2Timóteus 3:12).

De teljesen biztosak vagyunk abban, hogy Isten céljai érvényesülni fognak.

“Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az Úr tanácsa valósul meg.” (Példabeszédek 19:21).

“De az Úr terve örökké megmarad, szívének szándéka nemzedékről nemzedékre.” (Zsoltárok 33:11).

✜✜✜

* Megjegyzés: A Szentírás beszél erődítmények lerombolásáról a 2.Korinthus 10-ben. Pál itt sátáni ellenállásról beszél az evangéliummal szemben, és arról, hogy Isten népének imádkoznia kell, és győznie felette. De ez nem minden olyan probléma megoldására szolgál, amellyel egy keresztény szembesül.

Arról, hogy mit jelent pontosabban lerombolni az erődítményeket, az alábbi angol nyelvű szövegben olvashatsz: What does “pulling down strongholds” mean?

Fontos, hogy a különböző tanítások vizsgálatakor használjuk a megkülönböztetés ajándékát. Ezek az áhítatok hasznosak lehetnek ebben a témában:


Három dolog, ami szükséges a helyes felismeréshez 


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment