2024-03-03

A pillanatnak élni tönkreteheti az egész életedet


Társadalmunk a pillanat megélésére és vágyaink azonnali kielégítésére helyezi a hangsúlyt. Isten viszont a Szellemben való életet, az önuralom gyakorlását hangsúlyozza és azt, hogy Isten céljainak megvalósítására törekedjünk az életünkben.

Az 1Mózes 25:29-34-ben Ézsau hazaért a vadászatból, és egy tál lencsefőzeléket követelt Jákóbtól. Jákob, a manipulatív öccse azt mondta, hogy csak akkor ad neki belőle, ha Ézsau lemond elsőszülöttségi jogáról.

A legidősebb fiúként Ézsaunak joga volt a kettős örökségre (5Mózes 21:17), de ő "a pillanatnak élt". Az azonnali kielégülés vágya arra késztette, hogy öröksége felét egy tál főzelékért odaadja.

Ézsau történelmi példájává vált annak az istentelenségnek, amely az azonnali kielégülés vágyából fakad (Zsidók 12:16-17).

Az emberek nap mint nap követik a példáját: házasságon kívüli nemi kapcsolatot létesítenek, szerencsejátékokkal eljátsszák a bevételüket, túlköltekeznek, túleszik magukat, elhanyagolják a kötelezettségeiket stb.

Az önuralom, a kielégülésre való várakozás és a türelem ritka és csodálatos tulajdonságok, amelyek a legnagyobb jutalmakhoz vezetnek.

Döntsünk tehát úgy, hogy a Szellemben élünk, ahelyett, hogy a pillanatnak élnénk.

➕➕➕

Megjegyzés: Bár a "pillanatnak élni" kifejezés azt is jelentheti, hogy egyszerűen élvezzük a jelenlegi helyzetet, de ugyanakkor a negatív másodlagos jelentést is magában hordozza.


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment