2024-02-27

Egy volt guru figyelmeztetései a hinduizmusról, a jógáról és a buddhizmusról


Sok évvel ezelőtt olvastam az Egy guru halála című könyvet, Rabi R. Maharaj önéletrajzát. Lenyűgöző volt olvasni, ahogy egy brahmin pap és guru rátalált Krisztusra.

Annak ellenére, hogy a hindu gyakorlatok előrehaladott mestereként imádták őt az emberek, mindezeket elítélte, amikor megtalálta az egyetlen igaz Istent.

Rabi bizonyságtétele hasznos lehet számunkra, ha megnézzük, hogy a pogány és a New Age gyakorlatok hogyan férkőztek be a gyülekezetbe. Korábban ő maga is mélyen belemerült a jógába, amelyről később ezt a rövid magyarázatot írta:

“A jóga szó: szó szerint ‘igát’ (igába fogást) jelent, vagyis a Brahmannal* való egyesülésre utal. A jógának és technikáinak többféle fajtája és iskolája létezik, de mindegyiknek ugyanaz a végső célja... A pozíciók és a légzésszabályozás a keleti meditáció segédeszközeként szolgálnak... A jógát kifejezetten arra tervezték, hogy olyan transzállapotot idézzen elő, amely állítólag lehetővé teszi az elmének a Brahmannal való igába vonását… Ha valaki csak fizikai erőnlétet szeretne elérni, akkor inkább az erre a célra tervezett gyakorlatokat kell választania. A jóga egyetlen része sem választható el a mögötte rejlő filozófiától." Egy guru halála, 208. oldal (az aláhúzott rész saját kiemelés)

Bízzunk ennek az embernek a bölcsességében, aki valóban a sötétségből a világosságba jött át. Lássuk be, hogy a New Age és a hindu hatásokat kerülnünk kell.

Többé ne vegyetek részt azokban a hiábavaló dolgokban, amelyeket a sötétségben élő emberek szoktak tenni! Sőt, inkább leplezzétek le, és bizonyítsátok be, hogy ezek a dolgok rosszak!(Efezus 5:11).

Lásd még 2Korinthus 6:14-18.

✜✜✜

Hallgasd meg Rabi bizonyságtételét (angolul):

Lásd még A szeretet üzenete angol oldalán (Bible Love Notes) az alábbi jógáról szóló cikkeket: A jóga bibliai vizsgálata.

*A hinduizmusban a világegyetem létezésének ősoka, múltja, jelene és jövője. Személytelen és téren és időn kívüli Legfelsőbb Létező. (Wikipédia)


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment