2024-01-02

Krisztus szikla, nem homokos tengerpart


Ha rossz alapozású házat vásárolsz, falrepedésekre és instabil padlóra számíthatsz. Előfordulhat, hogy ablakai és ajtói nem nyílnak megfelelően, és végül penészgombával és rothadással kell küzdened, nem beszélve arról, hogy mi történhetne vele egy esetlegs árvíz esetén.

Az alapok ugyanúgy fontosak a házak és a hit szempontjából is. Ezért hívják Krisztust a mi sziklánknak és a mi alapunknak (1Korinthus 3:11; Ésaiás 28:16; Zsoltárok 92:16).

Jézus ezt az igazságot szemlélteti a Máté 7:24-29-ben, amikor egy sziklára és egy homokra épített házról beszél. Azt mondja, hogy akik hallják az Ő szavát és megcselekszik azokat, azok sziklára építenek, akik pedig hallják szavait, de nem ültetik gyakorlatba, azok homokra építenek.

Ez magyrázatot ad arra, hogy miért távolodik el oly sok - ömagát kereszténynek valló - személy az igaz hittől. Hallották az igazságot, de úgy gondolták, hogy a világi bölcsesség ingatag homokjára is építhetik azt (1Korinthus 1:18-31).

Amikor a kultúra viharai lecsapnak a tengerparti homokra épült házukra, megtagadva Isten Szavának érvényességét, hitük hanyatlásnak indul. Amikor rájönnek, hogy népszerűbbek lennének, ha elfogadnák a kultúra erkölcsről alkotott nézetét, hitük megrepedezik. Korábbi meggyőződésük penészedni és rothadni kezd.

De a maradék hívők hite Krisztus sziklájára épül. Továbbra is érezzük a szelet és az esőt, de az alapunk biztos.
💙💙💙

A szövegben idézett igeversek:

1Korinthus 3:11:Mert más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus.

Zsoltárok 92:16: “Igaz az ÚR, kősziklám ő, akiben nincs álnokság!

Ézsaiás 28:16: “Ezért így szól az én Uram, az Úr: A Sionra egy követ teszek le alapul, szilárd követ, drága sarokkövet alapul. Aki hisz, az nem menekül el!

Máté 7:24-29: “Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és nekidőltek annak a háznak, de nem omlott össze, mert kősziklára volt alapozva. Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló lesz a bolond emberhez, aki homokra építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; az összeomlott, és teljesen elpusztult. Amikor Jézus befejezte ezeket a beszédeket, a sokaság álmélkodott tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, és nem úgy, mint az írástudóik.

-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment