2023-09-24

4 rossz kifogás az evangéliumot eltorzító könyvek és szórakoztatás elfogadására


Annak ellenére, hogy a Szentírás azt parancsolja, hogy leplezzük le a hamis tanításokat (1János 4:1; 2János 1:7-11; 1Timóteus 6:3-5), sok keresztény mégis vonakodik objektíven tekinteni a népszerű “keresztény” könyvekre és szórakoztatásra. Vannak keresztények, akik dühösek lesznek, amikor valaki biblia ellenes dolgokra mutat rá abban, amit ők élveznek.

Ezeket a kifogásokat hallottam:

1. “Ez csak egy könyv/film/minisorozat. Tolerálnunk kellene egy kis művészi szabadságot.”

Ha a művészi szabadság megváltoztatja vagy ellentmond a Szentírásnak, akkor ez aggodalomra ad okot, különösen azért is, mert szükségtelen.

2. “Mivel életeket változtat meg és hirdeti az evangéliumot, ezért nem szabad kritizálnunk.”

Ha valaminek nagy befolyása van, akkor annál inkább kell aggódnunk, amennyiben az a dolog bibliailag nem pontos, nem pedig kevésbé. Arra kell törekednünk, hogy az embereket az igazi evangélium mentse meg, nem pedig egy módosított változat.

3. “Ez nem a Szentírás, ezért nem kéne elvárnunk, hogy teljesen pontos legyen.”

A Szentírás egyik célja, hogy megítéljen mindent, ami nem a Szentírás.

4. “Nem egy keresztény szolgálat adta ki, tehát nem muszáj pontosnak lennie.”

Azt a parancsolatot kaptuk, hogy teszteljük le bárminek és bárkinek a pontosságát, aki azt állítja, hogy Isten igazságát közli (1János 4:1). Ha nem vagyunk hajlandóak rámutatni a kis hibákra, akkor a nagy hibákra sem leszünk hajlandóak rámutatni (Máté 25:14-30).

Kedves maradék keresztények, a nagy megtévesztések idejét éljük (2Timóteus 4:3-4). Óvnunk kell szívünket (Példabeszédek 4:23). Ne hagyjuk, hogy egy könyv vagy film népszerűsége befolyásolja Isten Igéjének pontos bemutatása iránti vágyunkat.

✜✜✜

Megjegyzés a művészi szabadságról: Amikor egy szerző ismeretlen részleteket mutat be egy bibliai történetben, nagy gondot kell fordítania arra, hogy ezek a részletek ne mondjanak ellent Isten írott Igéjének. Ha egy szerző párbeszédet ír Istennek, akkor annak összhangban kell lennie Isten szavaival és jellemével, ahogyan azt a Szentírás bemutatja.

Az alábbi bejegyzésekben kifejtett hibáknak nyugalanítania kellene a hívőket. A leírások angol nyelven érhetők el a következő kiadványokról illetve sorozatról:

A viskó” c. könyv, “A kiválasztott” c. sorozat és a “Jézus hív, Jézus szólít” c. áhítatos könyv.   

-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment