2023-08-29

Lehetséges, hogy éppen a modern pszichológia a legnagyobb “gázlángozó”


Tudom, hogy vannak kivételek, de a pszichológia többnyire mindig is alkalmazkodott a kultúrához. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság egykor úgy vélte, hogy a homoszexuális és transzszexuális viselkedés káros az ember jólétére, de most már meggondolták magukat.

Valamikor azt hangsúlyozták, hogy szükségünk van önuralomra, alázatra és megbékélésre. Most viszont az önbecsülést, a büszkeséget és a határok felállítását hangsúlyozzák. Ezen kívül szeretnek olyan eltúlzott kifejezéseket használni, mint pl. a “gázlángozás”.

Az interneten rengeteg cikk büszkélkedhet olyan címekkel, mint pl. “9 mérgező kifejezés, amelyet a gázglángozók folyton használnak”, amely arról próbál meggyőzni, hogy egyetlen mondat alapján sztereotipizálhatjuk az embereket.

A népszerű “Határaink” tanítása ezt állítja: “A gázlángozás a manipuláció egyik formája, ami következtében ha megbántódsz, akkor valami nem stimmel. Az érzéseid ajándékok, és jelzésként szolgálnak, hogy tájékoztassanak, mi történik veled, és hogyan reagálj. Ha valaki megpróbál elvenni a tapasztalataidból, az azt jelenti, hogy gázlángozás áldozata vagy.”

A Szentírás ennek az ellenkezőjét tanítja. Érzéseink nem megbízhatóak, ezért nem támaszkodhatunk rájuk (Jeremiás 17:9; Példabeszédek 28:26). A nézeteltérések és a helyreigazítások az élet normális részei (Példabeszédek 4:23; Példabeszédek 26:12; Példabeszédek 27:17; Példabeszédek 9:8; Példabeszédek 12:1; Efézus 4:32). Időnként mindannyian kényelmetlenül vagy boldogtalanul érezzük magunkat.

Emberek milliói bíznak az érzéseikben, másokat hibáztatnak problémáikért, megjátsszák az áldozatot, és démonizálják barátaikat és családtagjaikat olyan sztereotípiákkal, mint a “gázlángozó”.

Fel kell ébrednünk, és rá kell jönnünk, hogy a modern pszichológia az igazi gázlángozó. Bízzunk Istenben, ne emberekben.

✜✜✜

A témával kapcsolatos további információkért lásd:
Bízz a szívedben?

Megjegyzés: A “gázlángozás” kfiejezés eredetileg azt jelentette, hogy egy személy egy másik személyt próbált meggyőzni arról, hogy őrültnek gondolja magát. Most viszont már azt jelenti, hogy mindaz gázlángozó, aki helyreigazít, azt mondja valamire, hogy túlreagálod, hogy túl negatív vagy, vagy úgy véli, hogy esetleg rosszul látod a dolgokat.

Tisztában vagyok vele, hogy egyes pszichológusok nem támogatják mások hibáztatását, a sztereotípiákat és a túlzásba vitt magyarázatokat, de ők a kisebbséghez tartoznak.

Még olyan “keresztény” tanácsadókat is nehéz találni, akik nem veszik át a Szentírásnak ellentmondó dolgokat. Ezért legyünk nagyon óvatosak, mit olvasunk, és kinek a tanácsát követjük.


Fontos igeversek
:

Jeremiás 17:9: “Romlott az ember szíve, minden másnál csalárdabb, javíthatatlan! Ki tudná az ember szívét kiismerni?

Példabeszédek 28:26: “Aki saját magában bízik, az öntelt ostoba, aki viszont bölcsen él, az megmenekül a bajtól.

Példabeszédek 4:23: “Mindennél jobban őrizd a szívedet, mert abból fakad az élet forrása!

Példabeszédek 26:12: “Láttál-e olyan embert, aki magát bölcsnek tartja? Még az ostoba felől is több reményed lehet, mint felőle!

Példabeszédek 9:8: “Ne intsd meg a büszke és öntelt embert, csak meggyűlöl érte, intsd meg a bölcset, és szeretni fog!

Példabeszédek 12:1: “Aki tanulni vágyik, elfogadja a helyreigazítást, aki pedig visszautasítja, ostoba marad.

Efézus 4:32: “Legyetek mindig kedvesek és együtt érzők! Bocsássatok meg egymásnak, amiként Isten is megbocsátott nektek Krisztusban.

-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment