2021-11-28

Hazugságok Jézusról: szégyen és bűntudat


Egyre népszerűbb az állítás, hogy Jézus mindig csak megerősítette az embereket, illetve jóváhagyta viselkedésüket, és soha nem hozta őket olyan helyzetbe, hogy szégyelljék magukat vagy bűntudatot érezzenek.

Ez nem igaz.

Jézus azt mondta, hogy “a világ” gyűlöli őt, mert tanúbizonyságot tett arról, hogy “a cselekedeteik gonoszak” (János 7:7).

Felfedte a sötétséget az emberek lelkében:

"...a világosság eljött a világba, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert a cselekedeteik gonoszak." János 3:19

A legtöbb ember elutasította Jézust földi élete során, és a legtöbben ma is elutasítják követőit.

"Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket." ~ Jézus, János 15:18

Krisztus erősen hangsúlyozta a bűnt és a bűnbánatot. Azt akarja, hogy szégyelljük bűneinket, és ráébredjünk bűnösségünkre:


Ez azért van így, mert “az Isten szerinti szomorúság megbánhatatlan megtérést szerez az üdvösségre, a világ szerinti szomorúság pedig halált szerez.” (2Korinthus 7:10).

Ha ismerjük Krisztust, akkor “Isten szerinti szomorúság” van bennünk, amikor vétkezünk. Szégyelljük magunkat, mert bűneink elszomorítják Megváltónkat. Ilyenkor bűnbánatot tartunk és igyekszünk helyreállítani a Vele való kedves közösséget (1János 1:8-10).

Amikor a világ szerint vagyunk szomorúak, akkor a következményeket sajnáljuk, nem magát a bűnt. Nem érzünk bűntudatot vagy szégyent. Figyelmen kívül hagyjuk az olyan igeversekett, mint pl. a Jakab 4:8-10:

"Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek. Gyötrődjetek, gyászoljatok és sírjatok, nevetésetek forduljon gyászra, örömötök szomorúságra. Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és ő felmagasztal titeket."

Világ szerinti vagy Isten szerinti szomorúságot érzel a bűneid miatt?

A két fajta szomorúság közötti kontraszt jobb megértéséhez lásd még: Dávid király kulcsa az egészséges hithez 

-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment