2021-05-09

Szükségünk van rá: önmegtagadás


Mi, akik jó életszínvonalú országokban élünk, nehezen értjük meg az önmegtagadást. Mi olyan dolgokat nevezünk “szükségletnek”, mint a pl. a meleg víz és a fűtés, míg sok ember számára ez “luxus”.

De a jogosultság érzései meghaladják a fizikai kényelmet. Azt is elvárjuk, hogy érzelmi kényelmünk legyen. Ezért olyan sokan, akik kereszténynek mondják magukat, eltávolodnak a bibliai igazságoktól, újradefiniálják a keresztény hitet, hogy megfeleljen kultúránknak, sőt elnézést kérnek a bibliai normákba vetett korábbi hitükért.

Mit fogsz tenni, kedves olvasó? Mi lesz akkor, ha a barátok, a család vagy a munkatársak “gyűlölködőnek” neveznek, mert túlságosan is törődsz a homoszexuálisokkal ahhoz, hogy jóváhagyd a lelküket károsító magatartásukat? Mit fogsz mondani akkor, ha majd valaki azt állítja, hogy egy nőnek joga van megölni születendő gyermekét? Hogyan reagálsz arra, ha egy pásztor vagy tanító azt mondja, hogy a Biblia nem tévedhetetlen? Mit teszel akkor, ha valaki rasszistának, sovinistának és elavultnak nevezi a Bibliát?

Mi lenne akkor, ha anyagi vagy érzelmi haszonra tehetnél szert, ha csendben maradnál, amikor Isten igazságait gúnyolják és szidalmazzák? Ha eddig még nem történt meg, akkor készülj fel arra, hogy téged is ezek a döntések elé állítanak majd. Vajon a kényelmedet és népszerűségedet fogod megtagadni akkor, vagy az evangéliumot?

Lásd az alábbi bibliai részeket, amelyek a helyes választásra ösztönöznek. 

 1. Amikor szeretjük Jézust és megértjük, hogy mit tett értünk, nem tehetünk mást, minthogy megtagadhatjuk önző céljainkat.

Lukács 9:23-26:Azután így szólt mindnyájukhoz: 'Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel naponként a keresztjét, és kövessen engem. Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megmenti azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, önmagát pedig elveszti vagy romlásba viszi? Mert aki szégyell engem és az én beszédeimet, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön a maga, az Atya és a szent angyalok dicsőségében.'

Ha hallottad már azt a hamis tanítást, miszerint a keresztények megváltást nyerhetnek anélkül, hogy tanítványok lennének, kérem, ne hidd el. Krisztus utolsó üzenete számunkra az volt, hogy tanítvánnyokká tegyük az embereket, nem pedig félszívű hívőkké. Valójában megparancsolta nekünk azt, hogy tegyük őket tanítványokká és tanítsuk meg őket, hogy engedelmeskedjenek mindannak, amit Ő megparancsolt (Máté 28: 19-20).

2. Krisztus azért halt meg, hogy megmentsen minket a nem hívő és kompromitáló emberek gonosz hiedelmeitől. Kegyelme megadja nekünk az erőt, amire szükségünk van ahhoz, hogy szilárdan álljunk.

Titusz 2:11-14: “Mert megjelent az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek, és arra nevel minket, hogy megtagadva a hitetlenséget és a világi kívánságokat, józanul, igazságosan, és kegyesen éljünk a világban, mivel várjuk a mi boldog reménységünket, a mi nagy Istenünk és üdvözítőnk, Jézus Krisztus dicsőségének megjelenését, aki önmagát adta értünk, hogy megváltson minket minden gonoszságtól, és megtisztítson minket a maga népévé, amely jó cselekedetre törekszik.

3. Jézust nem lepik meg ezek a nehéz döntések. Figyelmeztetett minket rájuk.

Máté 10:22: “és mindenki gyűlöl majd titeket az én nevemért, de aki mindvégig kitart, az üdvözül.

4. Szilárdan kell állnunk, különben elveszítjük keresztény bizonyságunkat.

János 15:5-6: Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni. Ha valaki nem marad énbennem, kivetik, mint a lemetszett vesszőt, és megszárad, összegyűjtik valamennyit, tűzre vetik és elégetik.

-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment