2015-06-22

Tisztelet az apáknak!

Apák napja ... tisztelet az apáknak!

(Amerikában idén (2015) június 21-én ünnepelték az apák napját.  Ennek kapcsán úgy gondoltuk, hogy legalább egy ilyen formában kifejezzük tiszteletünket az apák felé, annak ellenére, hogy Magyaroszágon ennek nincs egy meghatározott és hivatalos napja ~ ford.-i megjegyzés)


Gail (a szerző) szülei, még házasság előtt.
Az apák napján, ami tanításokat hallottam eddig gyülekezetekben, leginkább arról szólt, hogy mi a felelősségük az apáknak a gyermekeik felé, és nem arról, hogy mi a gyermek felelőssége az apa felé. 

Miért? 

Szerintem megfeledkezünk 
az 5. parancsolat fontosságáról. Gyermekek (különösen felnőttként) szinte megkövetelik a feltétel nélküli tiszteletet az apáktól, de mindeközben pedig feltételhez kötve akarnak tiszteletet adni viszonzásul. 

Szomorú, hogy a szülők iránti tiszteletlenség mekkora erkölcsi sérülést okozott ebben az országban. Fele annyi hibát követünk el, ha rosszul neveljük gyeremekeinket mint azzal, ha nem tiszteljük a szüleinket, mintegy ezzel nem engedelmeskedve Isten parancsának. 

Az édesapám ölében ülök (Gail Purath).
A tisztelet az tartja fontosnak, hogy megbocsássa a legrosszabbat mások felé, és a saját bűneinket tartsuk számon, ahelyet hogy a szülők bűneit tesszük a középpontba. (Máté 7:1-4

Isten elég egyértelműen beszél erről az Ő Ígéjében: 

A szüleim 40. házassági évfordulója.
"Tiszteld apádat és anyádat": ez az első parancsolat, amelyhez ígéret fűződik,  mégpedig ez: hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön.”  
~ Efézus 6:2-3
 
Jómagam is hosszú időn keresztül mellőztem ezen igeszakasz gyarkolatba ültetését, talán ezért is tartom fontosnak, hogy írjak erről a témáról. 


Eredeti forrás: 
1-Minute Bible Love Notes - Father's Day...a day to honor fathers.