2015-04-20

Megelégedett és megbocsátó...

Annak ellenére, hogy Ézsau nem ment volna át a pillecukor teszten (Pillecukor teszt...), azért későbbi éveiben Isten szerinti dolgokat is megtett. 

Mielőtt akár Jákob, akár Ézsau elhagyta volna a szülői házát, egyikük sem élt igazán Isten szerint való életet. De Jákob talán még sokkal több kárt okozott Ézsaunak mint fordítva, azzal hogy becsapta, és mind két kiváltságát elvette. Elvette Jákob Ézsautól az első szülöttségi jogot és az azzal járó áldásokat. (1)

Ézsaunak sokkal több oka volt hogy utálattal tekintsen Jákobra, mint Jákobnak Ézsaura

De az 1 Mózes 33-ban olvashatunk arról, amikor Jákob visszatér a szülőhazájába, és arról, hogy hogyan reagál Ézsau Jákob visszatérésére: “Ézsau eléje futott, megölelte, nyakába borult, megcsókolta, és sírtak.” 
~ 1 Mózes 33:4 

És amikor Jákob megpróbálja megvesztegetni Ézsaut különböző ajándékokkal, akkor Ézsau a következő képpen reagál: “Van nekem bőven, öcsém, legyen a tied, ami a tied!” ~ 1 Mózes 33:9 

Ézsau megelégedett és megbocsátó (2) volt, és fontos volt számára, hogy helyreállítsa a kapcsolatát testvérével, Jákobbal. 

Lehet, hogy neked is így kell tenned bizonyos kapcsolataidban? 

(1)  Isten megígérte Jákobnak, hogy meg fogja áldani, de Jákob és az anyukája kezükbe vették a dolgokat, ezzel “ellopva” az áldást, melőtt még Isten oda adhatta volna.

(2) Ézsau életében nem látunk olyan dolgokat, amelyeket Isten tetszésére tett volna, kivéve ezt az egyet.
Egy kapcsolatot nem lehet helyre hozni, hacsak mind a két fél nem hajlandó békülni, de mindannyiunknak meg kell vizsgálni a saját szívét, amikor egy kapcsolat megromlik. 
 

Eredeti forrás: 
1-Minute Bible Love Notes - Content & Forgiving