2015-04-16

Pillecukor teszt...

A pillecukor teszt lényege, hogy a megvizsgálja a gyerekek önuralmát. A gyerekeknek egy pillecukrot adtak, és azt
mondták nekik, ha képesek 15 percig várni és addig nem megenni a pillecukrot, akkor 15 perc után kapnak egy másikat, de csak akkor, ha képesek várni. (Marshmallow (Pillecukor) teszt - magyarul

Talán az egyik legismertebb Bibliai karakter ezen a teszten elbukott, és ő nem más, mint Ézsau. 

Az 1 Mózes 25:29-34-ben olvashatjuk, hogy amikor Ézsau haza jött a vadászatból, követelőzően ételt kért Jákobtól. Jákob, aki az öccse volt Ézsaunak, azzal a feltétellel adta oda a főzeléket Ézsaunak, ha neki adja az elsőszülöttségi jogát. És Ézsau, beleegyezett. 

Ézsau, mint elsőszülött, kétszeresen is kaphatott volna az örökségből 
(5 Mózes 21:17), de Ézsau oly annyira a jelenben élt, hogy nem volt képes várni 15 percet, ezért csak 1 pillecukorral kellett beérnie. 

A Zsidók 12:16-17-ben olvashatjuk, hogy megbánta ezen döntését, de már nem tudott mit tenni.

“A jelenben élni” megkötözöttséghez, veszteséghez és megbánáshoz vezet. Az önuralom segít abban, hogy ne a vágyainknak éljünk, és megtanít türelmesnek lenni, ez pedig szabadsághoz vezet. 


Bibliatanulmányozás 

1.  A türelem és az önuralom/önmegtartóztatás a Lélek gyümölcse. Mi a különbség a kettő között? 

Galata 5:22-23 ~ A Szent Lélek az Aki megtermi bennünk az efajta gyümölcsöt: “A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség,  szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény.” 

2.  Mint minden egyéb Lelki gyümölcsre is igaz, ezeket NEM tudjuk önmagunk megteremni. 

Róma 15:5 ~ “A türelem és vigasztalás Istene pedig adja meg nektek, hogy kölcsönös egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint.” 

3.  Az angolban a Róma 15:5-ben azt a kifejezést használja, “amint illik, a Jézus Krisztus követőire”. Amelyet az eredeti szövegben, Gail (a szerző) úgy kötött össze, és úgy fogalmazott meg, hogy: mint ahogy a ruhának is ránk kell illenie, mely egy jó képi forma... 

Kolossé 3:12 ~ “ Öltsetek tehát magatokra - mint Isten választottai, szentek és szeretettek - könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet.” 


Egy kis kiegésztő a Bibliatnulmányozáshoz

Mielőtt ezt a részt elovasod, kérlek, 
menj át a Binliatanulmányozó részen először. 

Türelem: “Kedélyi állapot, melynél fogva valaki türni tud, azaz, a kellemetlen benyomásokat, fájdalmakat, kinokat stb. békén, és tartósan kiállja, ellenök nem panaszkodik. Különösen, mások gyöngéinek, hibáinak, alkalmatlankodásaiknak stb. elnézése, elszenvedése.” (forrás) 

Önuralom/önmegtartóztatás: “A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a mértékletesség jelentése: az élvezetekben mértéket tartó, saját indulataink, szenvedélyeink tudatos megfékezése.” (forrás) 

Nyilvánvalóan van összefüggés a két szó között, de a türelem leginkább arról szól, hogy hajlandóak vagyunk elfogadni azokat a helyzeteket, amelyeket nem tudunk befolyásolni, és az önuralom pedig, az érzéseink és cselekedeteink fékentartására van hatással. A türelem lehet hogy passzívnak tüni, míg az önmegtartóztatás sokkal inkább aktívnak, de a türelemre szükségünk van ahhoz, hogy kitartóan helyén maradjanak a gondolataink és szemléletmódunk. 

Ézsaunak nem volt sem türelme, sem önuralma, amikor feladta az elsőszülöttségi jogát egy tál főzelékért. 

2.  Mi nem vagyunk képesek megteremni a Lélek gyümöcsét az életünkben, de Isten az, Aki meg tudja teremni bennünk, ha alárendeljük az életünket, és hajlandóak vagyunk Neki engedelmeskedni. Az Efézus 4:17-32 azon Igeversek közé tartozik, amelyek azt fejezik, hogy igenis vannak kötelezettségeink mint keresztények, és szorgalmasan, félelemmel és rettegéssel kell munkálkodnunk az üdvösségünket. (Filippi 2:12-13) 

3.  Nekem nagyon tetszik az a képi forma, amikor arról beszél, hogy mit öltsünk magunkra, hogy elfedjük a szívünk meztelenségét a Lélek által, és legyen a “trendi” öltözetünk a Krisztusi jellem. 

Eredeti forrás: 
1-Minutes Bible Love Notes - Esau Flunked the Marshmallow Test