2015-02-19

Kerék és nem egy lista...


A Biblia egyértelműen elmondja, hogy mi legyen a fontossági sorrend az életünkben:

 Free Digital Photos, renjith krishnan
1. Isten 
2. házastárts 
3. gyerekek 
4. rokonok 
5. gyülekezet 
6. közösség 

Helyes? 
Helytelen!


Mi, evangéliumi keresztények már számtalanszor előálltunk különböző listával, de nem mindegyik lista nyugszik Bibliai alapokon. Mint például az előbbiekben felsoroltak sem. 

Amiről a Biblia egyértelműen és félreérthetetlenül felállítja a fontossági sorrendet, ez a következő: 

~  “Ő pedig így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat.” (Lukács 10:27

~  “De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” (Máté 6:33

Több Igehely is utal arra, hogy hogyan tekintsünk a pozícióban felettünk állókra és a felelősségeinkre:

~  1 Mózes 2:24, családi struktúra a házasoknak.


Efézus 5 és 6, összehasonlítja a férj és feleség kapcsolatát a Krisztus és egyház közötti kapcsolattal, a gyermek-szülő kapcsolattal, és beszél a szülők iránti tiszteletről. 

Galaták 6:10, felhívja a figyelmet, hogy kükönösen tegyünk jót azokkal, akik testévéreink a hitben. 

De ezek és ehhez hasonó Igerversek nem állítanak fel egyértelműen fontossági sorrendet egy keresztény életében.  

Természesetesen azon kívűl, hogy mindig Istennek kell az első helyet elfoglalni az életünkben, ezen kívűl a fontossági sorrend inkább egy organizmushoz (rugalmas, természetesen jelenlevő, és nem kiszámítható) kell hogy hosonlítson az életünkben.  

A listázás helyett, az életünk inkább egy kerékhez kellene 
hogy hasonlítson. * 


Amit azt jelenti, hogy Krisztus van a középpontban (Ő a tengely), amelyből kiindul a küllő, és minden külő pedig egy - egy felelősséget képvisel. Amint a kerék forog, úgy forog a küllő is, és ezzel mindegyik küllőnek meg van az adott pillanatban a fontos szerepe. 
Egy adott pillanatban egy adott küllőn a van a “súly”, ezzel átvéve az elsőbbséget minden egyéb küllőtől. 

Például, ha a gyerek megfázik és így megbetegszik, akkor a gyerek lesz a prioritás (fontossági sorrend) a házastárssal szemben. Van időszak, amikor a munka veszi át a prioritást a családdal szemben. Van amikor a szülők felé való segítségnyújtás veszi el az időt és a pénzt a saját családoddal szemben. Krisztusnak való engedelmesség az egyetlen aboszolut, és az egyetlen megváltoztathatatlan prioritás. 

Szerinted, a nem megfelelően felállított sorrend az életünkben akár oda is vezethet, hogy bálványozzuk a családunkat? Úgy gondolom, hogy igen! 
Én tudom magamról, hogy én bűnös vagyok ebben, mert én is elkövettem azt a hibát, hogy a családom túl fontossá vált a számomra. Ennek következtében a szolgálatom, gyülekezet, barátságaim, közösségem másokkal és a rokoni kapcsolatok szenvedtek hiányt. 

A nem megfelelő prioritás következtében még sokkal rosszabb dolog is történt, és ez jól megmutatkozik a következő generáció, keresztény fiataljainak az életében... Erről a 2. részben írok: Szükségletek és vágyak... címmel.

* Ez a gondolat nem az én önálló gondolatom. Évekkel ezelőtt olvastam valahol, egy keresztény kiadványban, de már nem emlékszem pontosan hol. 

Eredeti forrrás: 
1-Minute Bible Love Notes - A Wheel, Not a List