2015-02-23

Szükségletek és vágyak...

Az elmút 40-50 évben elkezdett egy változás beállni a keresztény gondolkodásban, amely a családot tette a középpontba, de a családon belül is különösen a gyermekek élveztek, szinte, feltétel nélküli prioritást, amely már bálványimádás. 

Úgy gondolom, hogy ez annak köszönhető, hogy az előző “csendes generáció”, akik a munkájukba merültek, így nem törődve annyit a családjukkal, és nem volt fontos számukra a személyes kapcsolat elmélyítése gyermekeikkel. 

Mi (a következő generáció) pedig túl messzire mentünk ezen a területen. 

Először egy Bibliatanulmányozás alkalmával hallottam erről: “Amikor a gyermekünk szeretne valamit, dobjunk el mindent és legyünk ott a számára.” Mindezt annak érdekében, hogy a gyermeknek jó önértékelése legyen; jó anyukák legyünk; hogy a család legyen a prioritás, ezzel kifejezve önzetlenségünket; és ezzel biztosítsuk gyermekünk számára, hogy szeretve van. 

Nehányan, de talán mindannyian (akiknek családjuk van) bele estünk ebbe a hibába, ilyen vagy olyan formában. 

... és ez a mai napig hatással van a keresztény anyukákra. 
De kutatások bizonyítják, hogy nagy kárt okozunk azzal gyermekeinkben, ha arra tanítjuk őket, hogy a világ csak körülöttük forog. 

Igen, számtalan tanulmány készült arról, hogy a túlzott önbizalom és nem az alacsony önbizalom az, ami önzőséghez, alulteljesítéshez és bűnözői magatartás formához vezet.* 

Azok a gyerekek, akik az elmúlt 30 - 40 évben keresztény otthonban nőttek fel, sokkal nagyobb önbizalommal rendelkeznek, mint a szüleik generációja, de ugyan akkor, sokkal önzőbbek és kevésbé megelégedettek. 

Azzal a vággyal a szívünkben hogy a családunk felé szolgálunk, mindeközben megfeledkeztünk egy fontos alapelvről, amelyről Isten Igéje ír. 

A saját családunkra vonatkozóan tehetünk lépéseket, hogy megváltoztassunk dolgokat. Engedjük, hogy a
Filippi 2:3-4 -ben leírtak útmutatásul szolgáljanak számunkra:

 “Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is.” 


Ha Isten van az első helyen az életünkben, akkor soha nem jutunk el oda, hogy semmibe vegyük a gyermekeink szükségleteit, de fontos, hogy

Kerék és nem egy lista címmel bővebben írtam erről...
⚐  mindig tegyük mások szükségleteit előbbre mint csak a saját gyermekeink
vágyait figyeljük.

⚐  tanítsuk meg a gyermekeinket arra, hogy a saját vágyaik elé helyezzék mások szükségleteit. 

Miért? Azért mert erről beszél Isten Igéje, hogy tegyük, és ez fog segíteni abban, hogy egészséges önértékelése legyen a gyermekeinknek ahelyett, hogy felfuvalkodottak, én-központúak, önzőek legyenek. 

Az Önző házasság című bejegyzésemben írok arról, amikor keresztényként túl mereven állunk a felállított, de nem feletétlenül Biblikus prioritásainkhoz. 

Eredeti forrás: 
1-Minute Bible Love Notes - Needs & Desires

További források hasonló témakörben: A következő nemzedékTanítsuk meg gyermekeinknek...

* Eredeti angol forrás: Can Too Much Self-Esteem Be Bad for Your Child?
* A kép (kerék és figura) eredeti forrása: free digital photoes