2014-03-04

Mit tehetett volna még, amit nem tett meg?

„Olyan szörnyű idő van ma, hogy a varjakon és a metodista prédikátorokon kívül egy teremtett lélek sincs odakint.”
Népszerű mondás a gyarmati időkből

A gyarmati időkben az amerikai metodista vándorprédikátorokról köztudott volt, hogy elszántan hirdették az evangéliumot. Francis Asbury (1745-1816) magasra tette a mércét.

Keresztüllovagolt a függetlenségi háború veszélyekkel teli zónáin, barátságtalan indián területeken és a távoli vadonon. A sérelmek, az embert próbáló körülmények, a malária és a kimerültség sem tudták kedvét szegni. Időnként egy-egy betegség annyira leterítette, hogy a lovához szíjazta magát nehogy a földre zuhanjon.  

Olthatatlan szenvedéllyel hirdette az evangéliumot, s még életében legendává vált.

Amikor 71 éves korában meghalt, a temetésén a méltató beszédben a következő hangzott el: „Mit tehetett volna még, amit nem tett meg? Életét az emberek javára áldozta és Isten dicsőségének szentelte.”

Időnként, amikor ilyen szentekről olvasunk, vesztesnek érezzük magunkat, hiszen olyan magasra állították a mércét. Ehelyett azt kérdezhetnénk: „Mi az, amit tegnap nem tettem meg Krisztusért, de ma megtehetem?”

Francis Asbury oly sok inspiráló dolgot vitt véghez, hogy nem tudtam mindezt egyetlen rövid üzenetbe foglalni, szeretném azonban megemlíteni azt az egy dolgot, amiért különösen csodálom őt. 100 évvel a polgárháború kitörése előtt felemelte a szavát a rabszolgaság ellen. Azt kérte George Washingtontól, hogy ő is foglaljon állást a rabszolgaság ellen. Washington ezt ugyan nem tette meg, a végrendeletében azonban felszabadította saját rabszolgáit. Kíváncsi lennék rá, hogy vajon Asbury inspirálta-e őt erre.

Asbury időnként fekete bőrű prédikátorokat vitt magával evangélizációs útjaira. Amikor a fehér bőrű metodisták rosszul bántak fekete bőrű metodista testvéreikkel, ő fekete testvérei védelmére kelt.

What Could He Have Done That He Didn't?