2013-07-26

Tanítsuk meg gyermekeinket a munka és a várakozás szükségességére!

Amikor édesapám kisfiú volt, a szülei nem engedhették meg maguknak, hogy biciklit vegyenek neki. Így hát édesapám újságkihordónak állt, hogy megkeresse a pénzt a biciklire. Ez és más hasonló helyzetek tanították meg őt dolgozni és várakozni

A munkának és a várakozásnak köszönhetően édesapám jelleme az alábbi területeken fejlődött:

1. Önuralom:
Türelmet tanult, és ez visszatartotta őt attól, hogy személyi kölcsönöket halmozzon fel életének későbbi éveiben. 

2. Hálaérzet: 
Megtanulta, hogy hálás legyen mindazért, amije van, és soha nem viselkedett úgy, mintha jogosult lett volna olyan dolgokra, amelyeket nem engedhetett meg magának. 

3. Önbizalom:
Megtanulta, hogy elérheti a céljait, és ez önbizalmat adott neki ahhoz, hogy nagyobb célokat is megvalósíthasson az életben. 

Manapság azonban sokkal nehezebb a gyerekeknek megtanítani mindezt. 

Miért van ez így? 

Mert sokszor megengedhetjük magunknak, hogy megvegyük gyermekeinknek, amit szeretnének, és mi is meg akarjuk őket áldani mindezekkel a dolgokkal. Nem vesszük észre, hogy ha elhalmozzuk őket ezekkel az anyagi áldásokkal, akkor talán megfosztjuk őket a jellemformálódás lehetőségeitől. 

A férjemmel együtt megpróbáltuk a gyermekeinknek megtanítani a munka és a várakozás szükségességének az alapelveit azáltal, hogy olyan dolgokért is meg kellett dolgozniuk, amelyeket meg tudtunk volna venni nekik. 

Íme néhány példa:
  • A fiunk szerette a sportcipőket. Megvettük neki az átlagnál valamelyest drágább cipőket úgy, hogy megengedtük neki, hogy a születésnapi, illetve a zsebpénzéből pótolja a normál ár feletti részt. Igazából már hat évesen elkezdett hozzájárulni a cipőinek a költségeihez.  
  • Az első biciklijét is az újrafelhasználásra összegyűjtött fémdobozok árából vette. 
A gyermekeink ─ akik jelenleg a harmincas éveikben járnak ─ keményen megdolgoznak mindenért, és bölcsen osztják be a pénzüket. 

Gondold át te is, hogy hogyan taníthatod meg gyermekeidnek a munka és a türelmes várakozás szükségességét. Ez is az irántuk való szereteted kifejezésének egy módja.

Balla Márta fordítása
Help Your Children Work and Wait
 
Ezt az üzenetet az új audiós funkció használatával hallgathatod meg.: