2015-03-09

A házasság 7 szakasza ::: 2. rész

A Reader’s Digest cikke (forrás angolul) alapján átalakítottam az én értelmezésem szerint, hogy mit jelent “A házasság 7 szakasza”.*

Az első részben lefedtük az első 2 szakaszt: 
1. A szenvedély: az a szakasz, amikor fülig szerelmesek vagyunk.
2. A nagy felismerés: az a szakasz, amikor egyre inkább reálisan látjuk a házasságunkat.

Most a 3 - 5 szakasz részt nézzük meg: lázadás, együttműködés és kiakadás. 

3. A lázadó
Ebben a szakaszban a házastársak visszavágynak abba a szabadságba, amikor még egyedülállók voltak. 

Ezt a szakaszt én személyesen soha nem tapasztaltam, talán azért, mert 19 éves voltam amikor férjhez mentem, és nem túl sok időt töltöttem egyedülállóként. De azt megtapasztaltam, amikor azt szokás mondani, hogy a “szomszéd fűje mindig zöldebb.”  Vagymásként megfogalmazva, amikor olyan dolgok után vagyakozunk amink éppen nincs, és nem értékeljük azt, amink van. 

Ha küzdesz a házasságoddal vagy a szűlői felelősséggel, akkor fordulj az Úrhoz és szánd oda magad, és adj helyet a változásnak az értelmed megújulásával. (Róma 12:1-2

Ebben a szakaszban a házastársak megtanulják hogyan veszekedjenek és viselkedjenek bántóan egymással. Ebben a szakaszban félrelépnek vagy akár szétválnak útjaik, vagy jobb esetben, megtanulják hogyan kezeljék a konfliktusokat, hogyan veszekedjenek építően, és hogyan becsüljék meg az egymás iránti elkötelezettségüket. 

4. Az együttműködés

Ebben a szakaszban a házasság egy kissé "üzletszerűvé" válhat. 

Ez velünk is megtörtént, mert túlságosan a gyerekeimet tettem a figyelmem középpontjába, és a férjem pedig túlságosan a munkájára figyelt. Annak ellenére, hogy továbbra is elmentünk randizni, oda figyeltünk a kapcsolatunkra, és továbbra is szerettük egymást, mégis, akaratlanul is eltávolodtunk egymástól azáltal, hogy a házasságon kívűl próbáltuk megtalálni az életünk célját (pl. gyerekek/munka). A mi esetünket illetően, ugyan ez igaz volt az Istennel való kapcsolatunkra is, az életünk célját Istenen kívül próbáltuk megtalálni. 

Utólag most már látom, hogy anyaként ritkán ismerjük fel, hogy a gyermekeinken keresztül próbáljuk megtalálni az életünk célját. A gyermeknevelés egy fontos szerepet tölt be az életünkben, és sokszor észrevétlenül, de mégis nyílvánvaló módon hoz változást a házaspár életébe. Sokan bűnösök vagyunk abban, hogy gyermekeinkre bálványként tekintünk - amikor egy másodlagos dolog az első helyre kerül pl. a gyerek a házastárs elé. (ide vonatkozó áhitatok: Kerék és nem egy lista..., Szükségletek és vágyak...

5. A kiakadás 
A Reader’s Digest cikk nem időrendi sorrenben számol be a különböző szakaszokról, és különösen nem kell ezekre a szakaszokra annyira mereven tekinteni ha valami váratlan, tragikus dologgal kell szembe nézni mint pl. munakhely vagy valakinek az elvesztése, komoly egészségügyi vagy anyagi probléma. 

“Ha valaki egy személyes válságon megy át, akkor a házasság lehet a vigasz forrása.... Egy új szerepkör betöltése váratlanul okozhat stressz helyzetet...  de újabb korlátok vagy félelmek is bele szólhatnak a szakaszok sorrendjébe.”
Ezekben a helyzetekben mindent meg kell tennünk, amennyire csak lehet, hogy a házastársunkról levegyük a terhet, és a másikat tartsuk imádságainkban, bocsássunk meg neki és erősítsük őt az Úrban. 

A kiakadás szakasza akkor is felüti a fejét, ha hűtlenség fordul elő a házasságban, mely megtörténik a keresztények esetében is, talán sokkal több esetben mint gondolnánk. 

Ha a hűtlenség probléma a te házasságodban is, akkor kérj segítséget olyan keresztényektől, akik szilárdak hitükben, és a hűtlen házastárs őszintén vallja meg bűnét, és legyen elszámoltatható ezzel kapcsolatban valakivel. 
Érdemes elolvasni: "Bocsánatot kért" a  félrelépéséért...

A következő héten a 5-7 szakaszról fogok beszámolni. Számomra a 6. szakasz volt a legnehezebb a házasságunkban. 

* Ezek a bejegyzések, kombinációja a Reader’s Digest cikkének és a saját tapasztalataimnak és gondolataimnak.  

Eredeti forrás: 
1-Minute Bible Love Notes - 7 Stages of Marriage, Part 2