2015-03-05

A házasság 7 szakasza ::: 1. rész

Reader’s Digest szerint a házasság 7 szakaszra bontható (Reader’s Digest cikk angolul), amely cikket a Biblia fényében átalakítottam, remélve, hogy olyan alapelveket adtam hozzá, amely segíteni fog ezt a hét szakaszt eredményesen megélni. 

1. A szenvedély 
Ez a szakasz már elkezdődik a házasság előtt, és a házasság utáni 2 - 3 évben tovább folytatódik. 

Ebben a szakaszban Isten adja azt a pluszt a neutrotranszmittereknek (egy vegyi anyag, amely az idegvégződésből kibocsájtva átviszi az ingert egy másik idegsejtre - ford.-i megjegyzés), amellyel nem csak örömöt produkál a szervezetben, hanem segít megalapozni a “bizalmat, tiszteletet és az érzelmi intimitást.” 

A keresztények számára a szenvedély szakasza a házasság előtt egy nagyszerű alapot ad, ha tisztán tartják meg magukat, tehát minden szexuális intimitás nélkül élik meg ezt a szakaszt. Ez az egyik formája, ahogy Isten “elkülöníti” a keresztény párkapcsolatot, ezzel megvédve a párt a fölösleges bűntudattól, a fantáziálás ártalmaitól és a rossz hozzáállástól a házastársi intimitáshoz. 

Ha a házasságod előtt megélted a szexuális intimitást, akkor arra biztatlak, hogy fordulj Istenhez és valld meg a múltad ezen bűnét, ha még nem tetted meg eddig. 

2. A nagy felismerés 
Általában a házasság első vagy második évében egyre inkább reálisabb kép alakul ki a házasságról. 

Egyre inkább meglátjuk a házastársunk  gyengeségét, bűneit, egyszerűen az "emberi mivoltát", és tapasztaljuk a csalódást és a konfliktusokat egymás között. 

Nagyon fontos, hogy elkötelezettem és elfogadóan éljük meg ezen szakaszát a házasságnak, és ha fejlődni, változni szeretnénk, akkor kezdjük a saját bűneink megvizsgálásával, és az abból való tudatos változással. (Máté 7:1-4

Keresztényként tisztában vagyunk azzal hogy egy bukott világban élünk, és mi magunk pedig bűnösök vagyunk. Ez a felismerés segít abban, hogy meglássuk az adás és az elfogadás fontosságát. 

Ha irreális elvárássaink vannak, - nem csak ebben a szakaszban, hanem bármelyikben -, akkor az nagy problémát okoz. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Isten bármit a javunkra tud használni, még a házastárs nehézkes személyiségét is. (Róma 8:28

A következő 2 alkalommal a Házasság további szakaszairól fogok írni: 
a 2. részben: Lázadás, Együttműködés, Kiakadás.
a 3. részben: az Újra egymásra találás és a Beteljesedés szakaszairól.

* Ezen írásom ("A Házasság 7 szakasza" összes része, 1-3. részek) a Reader’s Digest cikke és a saját tapasztalataim alapján fogalmazódott meg bennem. 

Eredeti forrás: 
 1-Minute Bible Love Notes - 7 Stages of Marriage, Part 1