2024-07-14

Félreértések Jézus sebeiről


“Az Ő sebei árán gyógyutlunk meg” (Ézsaiás 53:5) kifejezést gyakran használják annak állítására, hogy minden kereszténynek meg kell tapasztalnia a földi fizikai gyógyulást.

Ennek a versnek a szövegkörnyezetben való jelentése általában a bűnnel és a megváltással függ össze (Ézsaiás 53; 1Péter 2:24). A Máté 8:16-17 azonban a démoni megszállottsághoz és a testi betegséghez köti.(1)

Az igaz, hogy megváltásunk – test, lélek és szellem – teljes mértékben el lett végezve a szellemi szférában.

De megváltásunk itt a földön mégsem valósul meg teljesen (1Kor 15:22-25; Zsidók 2:5-9).

Krisztus sebeivel le lett győzve a bűn, a Sátán, a nyomorúság, a halál és a betegség, amikor Krisztus azt mondta: “Elvégeztetett” (János 19:30).

Ennek ellenére a bűn, a Sátán, a nyomorúság, a halál és a betegség még mindig létezik itt a földön (2Korinthus 4:16-18). Nem számít, mennyi hitünk van, akkor is léteznek (János 16:33).

A Krisztusban való megújulás folyamatában vagyunk. Isten terve néha természetfeletti gyógyulást is tartalmaz itt a földön,(2) de a tökéletes lelki, érzelmi és fizikai egészség csak az örökkévalóságban lesz elérhető, amikor teljesen átalakulunk (1Korinthus 13:121János 3:2).(3)

Hitünk erre a láthatatlan valóságra épül (Zsidók 11:1).

----------------------

(1) Máté valójában az Ézsaiás 53:4-re hivatkozik, amely az Ézsaiás 53:5 kontextusában van.

(2) A betegségeknek és a gyógyulásnak számos oka van. Néha a betegség összefügg a bűnnel vagy a hitetlenséggel, de nem mindig. Néha a gyógyulás a hit vagy a bűnbánat következtében történik meg, de nem mindig. Ha olyan gyógyulási képleteket készítünk, amelyek a beteget hibáztatják, akkor nem különbözünk Jób barátaitól, akiket Isten megdorgált. Ahogyan meg vagyunk váltva, a megváltás folyamatában vagyunk és meg leszünk váltva, ugyanúgy van a gyógyulásal is – meggyógyultunk, a gyógyulás folyamatában vagyunk és meg fogunk gyógyulni.

(3) Lásd még az 1Korinthus 15:20-28-at, amely elmagyarázza, hogy Krisztus küldetése csak az Ő második eljövetelével lesz teljes, és a Zsidók 2:5-9-et, amely kifejti, hogy nem minden van alárendelve a Krisztus-követőknek itt a földön.


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment