2023-12-12

Miért fogadják szívesen az érett keresztények a helyénvaló intést?


A keresztény hit egyik fontos aspektusa, hogy kegyelmesen és alázatosan igazítsunk helyre másokat, illetve ugyanígy szívesen is fogadjuk azt másoktól. Valójában lelki érettségünk közvetlenül összefügg azzal a képességünkkel, hogy elfogadjuk a helyénvaló és jogos intést.

“Ne intsd meg a büszke és öntelt embert, csak meggyűlöl érte, intsd meg a bölcset, és szeretni fog!” (Példabeszédek 9:8).

⮞ Az érett hívők megértik a helyénvaló intés szépségét:

Jobb a nyílt feddés a titkolt szeretetnél. Jó szándékúak a baráttól kapott sebek, de csalárd a gyűlölködőnek a csókja.” (Példabeszédek 27:5-6).

 Megértik, hogy az alázatos bűnbánat Isten kegyeihez vezet:

Isten ellenáll a büszkének, de kegyelmet ad az alázatosnak.” (Jakab 4:1-10).

⮞ A legfontosabb az, hogy megértsék, milyen súlyos az, amikor bűneikre mentségeket hoznak fel, vagy letagadják őket:

Ha nem akarjuk elismerni, hogy bűnösök vagyunk, akkor csak magunkat csapjuk be, és nincs bennünk igazság. Ha viszont beismerjük bűneinket, akkor megtapasztaljuk, hogy Isten hűséges és igazságos: megbocsátja bűneinket, és teljesen megtisztít minden gonoszságtól. Ha azt mondjuk, hogy nem követtünk el semmi bűnt, akkor valójában azt állítjuk, hogy Isten hazudik, és üzenetének nincs helye a szívünkben.(1János 1:8-10).

A bűn nem egyszerűen csak egy hiba. A mentséggel teli magyarázat nem bocsánatkérés (Példabeszédek 28:13).

Éljünk érett hívőkhöz méltóan, figyelmesen hallgassunk azokra, akik megintenek és helyreigazítanak minket, keressük Istent, és reagáljunk biblikusan.


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment