2022-10-30

Ítéljük meg önmagunkat biblikusan, összehasonlítgatás nélkül


A Szentírás óva int az összehasonlítgatástól.

Könnyű jót gondolni magunkról, ha olyan valakihez hasonlítjuk magunkat, aki kevésbé istenfélő. Viszont könnyű rosszul érezni magunkat akkor, amikor olyan emberhez hasonlítjuk magunkat, aki istenfélőbb nálunk.

Sajnálatos módon a gőgre hajlamosabbak vagyunk, mint az alázatosságra. Pál ezzel foglalkozik a 2Korinthus 10:12-ben: “Mert nem merjük magunkat azokhoz számítani vagy hasonlítani, akik önmagukat ajánlják. De ezek nem veszik észre, hogy magukhoz mérik, és magukhoz hasonlítják önmagukat.” 

Tehát hogyan ítéljük meg önmagunkat? Hogyan kerülhetjük el az összehasonlítgatást és az önigazságot?

A Galata 6:4 válaszol erre a kérdésre: Ne hasonlítsátok össze magatokat másokkal, hanem mindenki a saját munkáját tegye mérlegre! Akkor csakis a maga munkájával dicsekedhet.

Ismerjük be alázatosan gyengeségeinket és bűneinket, Isten segítségét kérve. Adjunk hálát Istennek képességeinkért és erősségeinkért, kérkedés nélkül. Úgy ítéljük meg magunkat, ahogyan Isten ítél meg bennünket: az alapján, hogy hűek vagyunk-e az Ő életünkre vonatkozó céljaihoz.

Életünk végén ugyanazt szeretnénk majd elmondani, amit Pál mondott: Végigküzdöttem a szép harcot, pályafutásomat befejeztem, s a hitet mindvégig megőriztem.(2Timóteus 4:7).

Isten céljaihoz való hűség az, ami számít (1Korinthus 4:2-4; Lukács 12:35-48). Hűséges vagy Isten konkrét terveihez az életedre vonatkozóan (Efezus 2:10)?

------------------------------

Az alábbi 1 perces áhítat további bátorítást adhat:

A "halott" embernek új céljai vannak  (Az önmagunknak való meghalás egyik nézőpontja önző életcéljainkra vonatkozik. Ez az 1 perces áhítat három csodálatos ígéret kibontásával tárja fel, mit jelent ez.)


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment