2022-02-22

Ne gabalyodj bele a gazba


A Máté 13:24-30-ban Jézus példabeszédet mond egy emberről, aki búzaföldet ültet be jó maggal, de az ellensége éjjel eljön, és gyomot ültet a szántóföldjébe.

A példázat ezeket a gyomokat "konkolynak" nevezi, ami egy olyan gyomnövény, amely hasonlít az általa megfertőzött búzához. Ha a búzával együtt betakarítják, mérgező mellékhatásai lehetnek azok számára, akik megeszik.

Miért takarítaná be és enné meg valaki ezt a mérgező gyomot? Mert úgy néz ki, mint a búza.

A Máté 13:36-43-ban Jézus elmagyarázza, hogy ez a példázat Isten országáról beszél. Isten csak jó magot vet, de a Sátán rossz magot vet a búza közé. Valójában olyan közel veti, hogy kitépése károsítaná a búzát (Máté 13:28-29).

Jézus figyelmeztet bennünket, hogy egyes emberek a felszínen kereszténynek tűnhetnek. De céljuk az igaz hívők rávevése a kompromisszumokra kritikával, elutasítással, rágalmazással, kísértéssel, hamis tanításokkal és féligazságokkal. Az is lehet, hogy erkölcstelen, titkos életet élnek, rontva ezzel az igazi keresztények jó hírnevét.

Az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk, hogy ez a gaz megfojtsa a hitünket, ha megbizonyosodunk arról, hogy gyökereink mélyen Isten Igéjének talajában vannak (Kolossé 2:6-8).

Minden kapcsolatunkban támaszkodjunk Isten Igéjére a megkülönböztetés és a bölcsesség tekintetében.

A teljes szövegrész ezekről a gyomokról

Máté 13:24-30:
 Más példázatot is mondott nekik: "Hasonló a mennyek országa ahhoz az emberhez, aki jó magot vetett a szántóföldjébe. De amíg az emberek aludtak, eljött az ellensége, konkolyt vetett a búza közé, és elment. Amikor a zöld vetés szárba szökött, és már magot hozott, megmutatkozott a konkoly is. A szolgák ekkor odamentek a gazdához, és azt kérdezték tőle: Uram, ugye jó magot vetettél a földedbe? Honnan van akkor benne a konkoly?

Ellenség tette ezt! - felelte nekik. A szolgák erre megkérdezték: Akarod-e, hogy kimenjünk, és összeszedjük a konkolyt?

Ő azonban így válaszolt: Nem, mert amíg a konkolyt szednétek, kiszaggatnátok vele együtt a búzát is. Hadd nőjön együtt mind a kettő az aratásig, és az aratás idején megmondom az aratóknak: Szedjétek össze először a konkolyt, kössétek kévébe, és égessétek el, a búzát pedig takarítsátok be csűrömbe."

36-43. vers: Ekkor elbocsátotta a sokaságot, és bement a házba, tanítványai pedig ezzel a kéréssel fordultak hozzá: "Magyarázd meg nekünk a szántóföld konkolyáról szóló példázatot." Ő pedig így válaszolt nekik: "Az, aki a jó magot veti, az Emberfia, a szántóföld a világ, a jó mag a mennyek országának fiai, a konkoly a gonosz fiai, az ellenség, aki elvetette a konkolyt, az ördög; az aratás a világ vége, az aratók pedig az angyalok. Ahogyan tehát a konkolyt összegyűjtik és megégetik, úgy lesz a világ végén. Az Emberfia elküldi angyalait, és összegyűjtenek országából minden botránkozást okozót és gonosztevőt, és a tüzes kemencébe dobják őket: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás. Akkor majd az igazak fénylenek Atyjuk országában, mint a nap. Akinek van füle, hallja!"

-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment