2021-04-25

Micsoda kusza hálót szövünk


"Ó, micsoda kusza hálót szövünk, amikor először gyakoroljuk a megtévesztést." ~ Sir Walter Scott, 1808

Ez az idézet jutott eszembe, amikor Dávid és Betsabé történetét olvastam (2Sámuel 11). Egy be nem vallott hazugság mindig még rosszabb hazugsághoz vezet, és egy be nem vallott bűn mindig még rosszabb bűnhöz.

Dávid csalása valóban a megtévesztések és a bűnök "kusza hálójához" vezetett.

Ez a csalás is, mint ahogy általában lenni szokott, önmegtévesztéssel kezdődött: Dávid nem látott problémát abban, hogy egy nőt nézett a tetőről, és kéjvágy támadt benne.

Ezután Dávid engedett vágyának. Annak tudatában, hogy Betsabé férjezett, követeket küldött hozzá, hogy hozzák el, és házasságtörést követett el vele.

Amikor Betsabé közölte Dáviddal, hogy terhes, a csalás egyre gubancosabbá vált. Azt az utasítást adta másoknak, hogy gyilkolják meg Betsabé férjét.

Ó, micsoda kusza hálót szőtt Dávid...

Elfordíthatta volna a fejét...

Megállhatott volna, amikor megtudta, hogy Betsabé házas.

Bűnbánatot tarthatott volna, amikor látta Uriás tiszteletre méltó önmegtagadását.(1)

Isten minden lépésnél “kiutat” mutatott Dávidnak kísértéséből, de Dávid nem volt hajlandó ezt megtenni (1Korinthus 10:13).(2)

Tanuljunk David kudarcából.(3)

--------------------

Lábjegyzetek:

(1) 2Sámuel 11:10-11: Ezt jelentették Dávidnak, aki ekkor ismét magához hívatta Úriást, és megkérdezte tőle: 'Hiszen hosszú útról tértél haza, miért nem mentél a házadhoz?' Úriás így felelt a királynak: 'Királyom, az Örökkévaló Szövetségládája, meg Izráel és Júda serege sátorokban lakik a harcmezőn, és vezérem, Jóáb, meg uram harcosai a nyílt mezőn táboroznak —, hogy mehetnék én akkor haza, hogy egyek-igyak és a feleségemmel háljak? Életedre mondom, soha nem tennék ilyet!'

Uriás nem volt hajlandó feleségével lefeküdni, szenvedő csapatai iránti tiszteletből. Nem engedte ezt meg magának, amíg a parancsnoksága alatt állóktól megtagadják feleségüket és családjukat. Micsoda ellentét! Dávid nemcsak, hogy a csapatok szenvedése közben jól érezte magát - de az egyik leghűségesebb katona feleségével szórakozott. És most abban reménykedett, hogy Uriás lefekszik Betsabéval, és majd azt hiszi, hogy a csecsemő az övé. De Uriás elutasította ezt, még akkor is, amikor Dávid leitatta (2Sámuel 11:12-13). Tudod-e, hogy Isten megpróbálta felhívni Dávid figyelmét Uriás becsületes viselkedésére?

(2) Az egész eseten keresztül végig Isten “kiutat” igyekezett mutatni Dávidnak, de ő visszautasította:
Eddig még csak olyan próbatétel ért benneteket, amely minden más embert is előbb-utóbb elér. Isten azonban hűséges, ezért nem fogja megengedni, hogy túl nehéz megpróbáltatásnak legyetek kitéve. Sőt, amikor a próbatétel kellős közepén vagytok, utat nyit nektek, hogy kiszabaduljatok belőle. Így ki fogjátok bírni a megpróbáltatást.1Kor. 10:13

(3) Dávid nagyon csúnyán kudarcot vallott, de Isten mégis teljesen helyreállította őt és úgy beszélt róla, mint istenfélő emberről ez az incidens után is. Ez pedig az ő bűnbánó szíve miatt volt (51. Zsoltár).

-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment