2021-04-20

Krisztus szavai "számítanak"


A legtöbb ember a modern kultúrában úgy gondolja, hogy túl "jó" ahhoz, hogy a pokolba kerüljön. Ez az egyik oka annak, hogy az ún. “egyetemes üdvösség”* elmélete egyre népszerűbbé válik, még a keresztények körében is.

Ezenkívül egyes keresztények azt állítják, hogy a bűnbánat, a megszentelődés és az, hogy tanítvánná váljanak nem szükséges része az üdvösségnek.

Természetesen ennek nincs bibliai alapja. A Szentírás világossá teszi, hogy senki sem hihet igazán Krisztusban anélkül, hogy megbánná bűneit, amelyek a keresztre szegezték Őt, ezután pedig engedelmeskedni igyekezne neki (János 14:21).

A valódi Krisztusba vetett hit nem kevesebb, mint egy életre szóló elkötelezettség.

A Lukács 14:25-34-ben Jézus azt mondja, hogy számítsuk ki a költségeket, mert "ha le nem mondtok mindenről, amitek csak van, nem lehettek a tanítványaim!".

Ez nem azt jelenti, hogy Isten azt kéri tőlünk, hogy adjunk fel mindent, hanem azt, hogy legyünk hajlandók megtenni bármit, amit kér tőlünk (Máté 19:29). Ő meghalt értünk, hogy érte élhessünk (2Korinthus 5:15).

Mindig lesznek olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy Isten csodálatos kegyelme engedély a bűnre. Ez problémát jelentett már a korai egyházban is, ezért Pál a Róma 6-ban ezzel foglalkozik: 

Mit mondjunk tehát? Maradjunk a bűnben, hogy megnövekedjék a kegyelem? Szó sincs róla! Akik meghaltunk a bűnnek, hogyan élhetnénk még benne? (Róma 6:1-2)

Ha valaki úgy gondolja, hogy bűnbánat nélkül jöhet az Úrhoz, és továbbra is istentelen életmódot folytat, fordítsuk a figyelmét az 1János 3:6-ra. Ha valakik úgy gondolják, hogy megtérhetnek, de ehhez semmit nem kell feladniuk az Úrért, akkor hivatkozzunk nekik az 1Korinthus 3:11-15-re.

-----------

*ez az elmélet szerint mindenki a mennybe jut (a fordító megjegyzése)


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment