2020-05-17

Amikor az ima csak egy kifogás


Jakab 2. része azt mondja, hogy a hit cselekedetek nélkül halott. Ez azt jelenti, hogy valójában ez egyáltalán nem is hit.

Ha például valamelyik testvéreteknek — akár férfinak, akár nőnek — nincs rendes ruhája, és nincs mit ennie,  akkor hiába mondjátok neki: „Isten veled, remélem, nem fogsz fázni, és lesz mit enned.” Ha nem adtok neki ruhát és ennivalót, ugyan mit érnek a szavak? Bizony, nem érnek semmit! Ugyanígy van a hit is: ha nem következnek belőle tettek, akkor halott. Nem ér semmit, mert nem hatékony.Jakab 2:15-17

Nem segíteni egy szükségben lévő testvérnek egy példa a halott hitre. De nem ez az egyetlen példa. Bármikor, amikor módunkban áll cselekedni, de mi ezt visszautasítjuk és arra hivatkozunk, hogy “majd imádkozunk érte”, akkor az ima csupán kifogássá válik.

Egyéb példák:

1. Amikor nem vagyunk hajlandóak megbeszélni egy problémát egy kapcsolatban, hanem csak azt mondjuk, hogy “majd imádkozunk érte”.
2. Ha figyelmen kívül hagyjuk ha kiigazítanak bennünket, viszont a csendes óránkat sohasem hanyagoljuk el.
3. Ha bocsánatért imádkozunk, de sohasem teszünk erőfeszítést annak érdekében, hogy megváltozzunk.

Ha piszkosak a ruháink, akkor a megoldás nem az, hogy imádkozunk értük, hanem kimossuk őket.

Az ima eredményei megváltozott szív és cselekedetek kell, hogy legyenek. Ha ezek a dolgok nem társulnak hozzá, akkor az ima csupán egy kifogás.


-------------

Eredeti: The Prayer Excuse

Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

1 comment:

  1. A hitből fakadó cselekedet. Egy angol révész az egyik evezőjére azt írta, "HIT", a másikra pedig "CSELEKEDET". Egyszer egy utas megkérdezte, mit jelent ez. A révész bevitte őt a folyó közepére, megállította a csónakot, majd elkezdett csak az egyik evezőjével dolgozni. A csónak elkezdett a saját tengelye körül, egy helyben forogni. Ugyanezt megismételte a másik evezővel is. Majd ezt mondta. "Ha a két evező nem dolgozik összhangban, nincs haladás." Vagy ezt a példát is mondhatnám. "A madárnak melyik szárnyára van szüksége ahhoz, hogy repülni tudjon?"

    ReplyDelete