2018-06-11

A káromkodás és az egészséges keresztény beszéd



„A szitkozódás elterjedt használata a kultúránk megkeményedésének jele.” Katie Couric

Katie Couric televíziós személyiség mesélt arról a napról, mikor az edzőteremben játszott zene szövegében hirtelen egy erős káromkodást hallott. Teljes döbbenettel nézett körül, de senki, semmilyen jelét nem mutatta a felháborodásnak.

„Minél többet káromkodunk, annál kevésbé lepődünk meg, amikor halljuk ezeket a szavakat. És mivel már egyáltalán nem megdöbbentő így beszélni, az emberek egyre többet és többet szitkozódnak.” *

Kelet Európában néha beszélgettem emberekkel, akik minden egyes mondatukba valamilyen szitokszót fűztek. Nem udvariatlanságból, hanem mert amerikai filmekből tanultak angolul, és azt gondolták, hogy mi mind így beszélünk.

Sok keresztény, főleg a fiatalok, semmi rosszat nem látnak abban, ha néhány káromkodással fűszerezik beszédüket. Nincsenek tisztában azzal, hogy Isten, a beszédük Ura is szeretne lenni.

„Többé ne káromkodjatok, és romlott beszéd ne hagyja el a szátokat! Csak olyat mondjatok, ami a javát szolgálja annak, aki hallja! Legyen a beszédetek kedves és építő... Ocsmány szavak, káromkodás, bolond beszéd, vagy mocskos viccelődés sem illenek hozzátok. Sokkal inkább, hogy hálát adjatok Istennek.” (Efézus 4:29; 5:4).

Szóval győződjünk meg róla, hogy a szavaink, mik elhagyják szánkat, kedvesek az Úrnak. (Zsoltárok 19:14).

Itt van néhány Igeszakasz, amiben parancsot kapunk, hogy istenszerinti legyen a beszédünk: Kolossé 3:8; Kolossé 4:6; Máté 15:11

*Nőnap: Katie Couric on Cursing in Public

Eredeti: The F-Word and the wholesome Christian speech

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlelvelünkre a blog jobb oldalán, és hetente megkapod friss egyperces ahítatainkat.  

Fordította: Bolbásné Gyaraki Viola

No comments:

Post a Comment