2018-05-03

Kedves az Úr előtt mikor szüleinket tiszteljük




A hétvégén ünnepeljük Anyák Napját, a következő hónapban pedig Apák Napja lesz – ezt főként Amerikában ünneplik. Ez az időszak jó lehetőséget ad arra, hogy szüleinkhez fűződő kapcsolatunkat és felelősségünket tanulmányozzuk.

A keresztények sokat beszélnek az Isten szerint való szülőségről.

De mikor volt utoljára, hogy egy felnőtteknek szóló tanítást hallottál a szüleink felé irányuló tisztelet kifejezéséről? (1)

Isten belefoglalta a Tízparancsolatba, és számos esetben említi a szüleink iránti tiszteletlenséget az álnok viselkedések listáján is (2 Timóteus 3:1-5Róma 1:28-32).

Mégis, sok keresztény inkább a világ által írt „ötödik parancsolatot” választja, ami valahogy így hangzik: „Szülők, tiszteljétek felnőtt gyerekeiteket. Ne legyenek elvárásaitok. Adjátok meg nekik, amit kérnek. A tanácsaitokat tartsátok meg magatoknak. Akkor talán majd jól megy sorotok.”

Nagyon ijesztő látni azt a trendet a mai világban, hogy a felnőtt gyerekek elhanyagolják, elutasítják és hibáztatják szüleiket, elhidegülve tőlük, még akár az unokákat is bevetik a szülők büntetése vagy manipulációja eszközeként.   

Jézus azonban azt mondja, hogy nem tisztelhetjük őt, ha nem tiszteljük szüleinket (Lásd: Máté 15:3-9). 

A kettő összefügg.


Ha szüleink felé kevesebb tisztelettel fordulunk, mint a barátaink felé, akkor nem szívleltük meg az Írást.


Amikor tiszteljünk a szüleinket, Istent tiszteljük. Amikor tiszteletlenek vagyunk a szüleinkkel, tiszteletlenek vagyunk Istennel (Efézus 6:22 Mózes 20).


(1) Gyakran az Anyák Napi és az Apák Napi Istentiszteletek sokkal inkább a szülők felelősségére teszik a hangsúlyt, mint a szüleink iránti tisztelet kifejezésének szükségére.

Eredeti: Honoring our parents pleases the Lord

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlelvelünkre a blog jobb oldalán, és hetente megkapod friss egyperces ahítatainkat.  


Fordította: Bolbásné Gyaraki Viola

No comments:

Post a Comment