2015-05-04

Hogyan tanulmányozzuk a Bibliát?

1. Szavak tanulmányozása a Bibliában  
Ehhez nagy segítség a konkordancia*, ami segít abban, hogy megtaláld az összes igehelyet például a „szív” szóval kapcsolatban a Biblában. Adj magadnak elegendő időt (ha kell akár heteket) hogy át tudd olvasni, gondolni, leírni amit megértesz a saját szíveddel, Isten szívével vagy mások szívével kapcsolatban.

2. Téma szerinti Bibliatanulmányozás 
Nagyon fontos, amikor téma szerint tanulmányozzuk a Bibliát, akkor ne csak egy igervers alapján próbáljuk meg értelmezni az adott témát. Próbálj megtalálni annyi ide vonatkozó Igét amennyit csak tudsz. Pl. az imádsággal kapcsolatban tudod használni a szavak szerinti vagy akár téma szerinti Bibliatanumányozási módszert is. (online példa)


3. Használd a 8x8-as módszert 
Olvass el egy adott Igerészt nyolcszor egy nap, nyolc napon keresztük. Ez segít abban, hogy igazán oda tudj figyelni minden részletre, amiről az adott szakasz ír. (részletes leírás a 8x8-as módszerről: a Lakozás avagy a 8x8-as módszer... című áhitatban)
 

4. Tanulj meg Igerészeket 
Minél inkább engeded, hogy Isten Igéje átjárja a szíved, annál inkább megérted, hogy mit akar mondani neked Isten az adott részen keresztül. (további segítség igeversek memorizálásához)

5. Tanulmányozd Isten Igéjét másokkal együtt
Ez a módszer segít, hogy következetesen felkészüljünk, ha másokkal együtt tanulmányozzuk az Igét. (további forrás a Közösség című áhitatban )

*A konkordancia azt jelenti, hogy egy adott szövegállományból ki tudjuk keresni azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyekre kíváncsiak vagyunk. 

Eredeti forrás: 
1-Minute Bible Love Notes - 5 Ideas for Studying the Bible