2024-09-01

Szkeptikusnak lenni jó értelemben – ApCsel 17


A keresztényeknek saját maguknak kell tanulmányozniuk a Szentírást, hogy felismerjék a tévtanításokat...

A szemináriumban megtanították nekünk a különbséget az eisegézis és az exegézis között.

Eisegézis = egy nézetből (hitből, meggyőződésből) indul ki, amellyel kapcsolatosan igéket keresünk a Szentírásból annak alátámasztására. Ez általában azt jelenti, hogy a verseket kiragadjuk a szövegkörnyezetből, és kiforgatjuk a jelentésüket. Példaként lásd (angol nyelven): Joel Osteen népszerű tanításai.

Exegézis = az eisegézis ellentéte. Ez azt jelenti, hogy gondosan tanulmányozzuk a Szentírást, annak érdekében, hogy ennek alapján alakítsuk ki a hitünket (nézeteinket, meggyőződéseinket).

Számos veszélyes filozófia alapszik az eisegézisen, és sok keresztény akaratlanul is elfogadja őket, mert ez általában vonzóak bukott emberi természetünknek.

Meg kell kérdőjeleznünk minden filozófiát, amely annyira népszerű a világban, mint a gyülekezetben. Az, ha illedelmesen szkeptikusak vagyunk, mint a béreaiak az ApCsel 17:11-ben, megakadályozza, hogy csapdába essünk:

Vigyázzatok, hogy rabul ne ejtsen valaki titeket olyan bölcselkedéssel és üres megtévesztéssel, amely az emberek hagyományához, a világ elemeihez, és nem Krisztushoz alkalmazkodik. Kolossé 2:8


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment