2024-09-10

Az alacsony önbecsülés kifogása


Népszerű dolog a rossz viselkedésért az alacsony énképet okolni. Hallottam már ezt felhasználni a durvaság, az önzés, az arrogancia, sőt a gyilkosság mentegetésére is.
(1)

Ez a meggyőződés súlyosan helytelen:

1. Ha valakinek valóban alacsony az önbecsülése, akkor alázatos lesz, és úgy érzi, megérdemli az elutasítást és a bántalmazást.(2)

Általában az alacsony önbecsülés kifejezésnek semmi köze a kisebbrendűségi érzéshez. Inkább olyan valaki leírására használják, aki úgy érzi, több tiszteletet érdemel, mint amennyit kapott.(3)

2. Nem mi vagyunk a felelősek a velünk elkövetett bántalmazásokért, de az arra való reakcióinkért igen. Hajlandók vagyunk-e jót viszonozni a rosszért, és bízunk-e abban, hogy Isten a rosszat a javunkra használja fel? (Róma 12:21; Róma 8:28).(3)

3. A rossz bánásmód az élet része. Krisztust ok nélkül gyűlölték, és azt mondta, nekünk is erre kell számítanunk (Máté 10:22; János 15:25).

4. Úgy nyerünk reális képet önmagunkról, ha Istent becsüljük (nagyra értékeljük) és az Ő elvei szerint élünk, nem pedig az önbecsülésünk építésével (Róma 12:3).

🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔

(1) Ha az alacsony önbecsülés komoly emberi probléma lenne, Isten foglalkozott volna vele a Szentírásban, de nem tette. Ehelyett Isten az alázatot és az önmegtagadást támogatja: Példabeszédek 29:23, Máté 16:24, Máté 18:4, Máté 23:12, Galata 2:20, Filippi 2:3, Jakab 4:6, 1Péter 5:6. A 2Timóteus 3:1-5 negatív értelemben beszél az önszeretetről.

A Szentírás igazságain kívül a világi bizonyítékok azt is mutatják, hogy egy személy önbecsülésének építése szörnyű következményekkel járhat (például, lásd az alábbi cikket angol nyelven: A bűnözőnek valóban alacsony az önbecsülése?). Az önbecsülés filozófiája megteremtette a nárcizmus kultúráját, de a pszichológia továbbra is mélyen ebbe fektet bele.

(2) Azokban a ritka esetekben, amikor egy személy valóban úgy érzi, hogy megérdemli a rossz bánásmódot, bátorítani kell, hogy reálisan tekintsen önmagára, de ne legyen eltúlzott nézete sem (Róma 12:3).

(3) A világ nem hiszi, hogy az emberek bűnösnek születnek, ezért próbálnak kifogásokat találni a bűnös viselkedésre. Ádám és Éva a bűnbeesés utáni első beszélgetésük során Istennel hárítani próbálták bűneiket – és az emberiség azóta is ezt teszi. A magas önbecsülést hangoztatók mozgalma kiváló példa egy egész filozófiára, amely mások hibáztatására épül. El kellene olvasnunk József történetét, valahányszor úgy érezzük, hogy a körülményeket vagy másokat okolnánk a rossz viselkedésünkért.


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment