2024-08-06

Mire gondolt Krisztus, amikor azt mondta, hogy akinek nem bocsátunk meg, annak a bűnei megmaradnak


A János 20:19-23-ban Jézus utasításokat ad tanítványainak és ezt mondja:

“Akiknek megbocsátjátok a bűneit, azok bocsánatot nyernek, akikéit pedig megtartjátok, azoknak a bűnei megmaradnak. (Ha megbocsátjátok valakinek a bűneit, akkor azokra a bűnökre bocsánatot nyer. Ha pedig nem bocsátjátok meg, akkor azokra nem kap bocsánatot. - EFO)” (20:23).

Ez nem jelenti azt, hogy bármely emberi lény megadhatja vagy visszatarthatja Isten megbocsátását – ezt csak Isten teheti meg. Ez azt jelenti, hogy az egyháznak kötelessége elmondani az embereknek, hogy nem mondhatják magukat hívőnek, miközben továbbra is bűnös életmódot folytatnak.

Ezek az utasítások hasonlóak Krisztus utasításaihoz a formális gyülekezeti fegyelmezésről a Máté 18:15-18-ban és az 1Korinthus 5-ben.(1)

A keresztények olykor vétkeznek, de nem élhetnek bűnös életmódot, mert aki Isten gyermeke lett, az nem marad továbbra is a bűnben.(1János 3:9). 

Aki őbenne marad, az nem vétkezik: aki vétkezik, az nem látta őt, és nem is ismeri őt.1János 3:6

Aki azt mondja: ismerem őt, de nem tartja meg parancsolatait, az hazug, és abban nincs meg az igazság.1János 2:4

A Titusz 1:16 és az 1János 1:6 megmagyarázza, hogy azok az emberek, akik azt állítják, hogy közösségben vannak Krisztussal, nem járhatnak tovább a sötétségben.

A magát kereszténynek valló egyént, aki bűnös életmódot folytat, figyelmeztetni kell, hogy ha nem tart bűnbánatot, akkor nem nyer bocsánatot és nem üdvözül.

Ha nem figyelmeztetjük őket, nem járunk el szeretetben (Ef 5:1-20).

💙💙💙💙

(1) A Máté 18:18 a János 20:23-ban található parancsot visszhangozza: “amit megköttök a földön, kötve lesz a mennyben is, amit pedig feloldotok a földön, oldva lesz a mennyben is.


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment