2024-08-13

A bűn önmaga büntetése?


Egyes nézetek egész jól hangzanak, amíg alaposan meg nem vizsgáljuk őket (Kolossé 2:8).

Íme egy példa: A bűn önmaga büntetése. Ez a felfogás egyre népszerűbb, mert az emberek már nem tudnak megbékélni a bűnösöket megbüntető Isten fogalmával.(1)

De nagyon kevés gondolkodás is elég ahhoz, hogy felismerjük, hogy ez a nézet helytelen.

Vannak ártatlan áldozatok, akik életre szóló következményeket szenvednek el, miközben pszichopata bántalmazóik kényelmes életet élnek lelkiismeret-furdalás nélkül. Az ártatlanok néha börtönbe kerülnek, a bűnösök pedig néha szabadlábra. Van, aki bűntudatban szenved, van, aki nem.

Ha a bűn önmagáért való büntetés lenne, a szülőknek nem kellene megbüntetni a gyermekeiket, és nem lenne szükség börtönökre.

Keresztényként Krisztusba vetett hitünk által elkerüljük bűneink örökkévaló következményeit. Földi következményeket persze elszenvedhetünk, de a bűn maga nem úgy büntet, ahogy megérdemelnénk.

A hitetlenek vagy elszenvedhetik a földi következményeket bűneik miatt vagy sem, de Isten biztosan megbünteti őket, ha nem térnek meg bűneikből és nem fordulnak Jézushoz (Róma 2:6; 2Thesszalonika 1:6-10).

Azt aratjuk, amit elvetünk (Galata 6:7), de a teljes mértékű igazságszolgáltatás nem földi ígéret (Máté 16:27; 1Timóteus 5:24-25).

Nem szabad lekicsinyelnünk Isten azon jogát, hogy megbüntesse azokat, akik nem akarnak megtérni, ugyanúgy, mint ahogy azt a döntését sem, hogy megbocsásson a megtérőknek.

--------------
(1) Ezt az idézetet W. Paul Young, a hihetetlenül népszerű Viskó c. könyvében használja, amely elferdített evangéliumi üzenetet közöl. Ha többet szeretnél erről olvasni, figyelmedbe ajánlom a következő szöveget angol nyelven 
5 Lies About God's Character Promoted in "The Shack"


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment