2022-04-10

Mások viselkedésére alapozni saját viselkedésünket


Egy asszony azt mondta nekem, hogy alárendeli magát a férjének, ha az majd úgy szereti őt, ahogy Krisztus szerette az egyházat.
(1) Egy fiatalember azt mondta, hogy akkor fogja tisztelni a szüleit, ha azok méltók lesznek rá.(2) Egy másik asszony azt mondta, hogy majd akkor kezd el erőfeszítéseket tenni a családi kapcsolatok terén, amikor a testvérei nagyobb tiszteletet mutatnak iránta.

Mindig is népszerű volt mások viselkedésének “engedelmeskedni” – cselekedeteinket mások cselekedeteire alapozni. De ez fejtetőre állítja az evangéliumot.

Jézus nem azt mondta: “Tagadd meg magadat, ha mások is megtagadják magukat.” Azt mondta: “Aki engem akar követni, az tagadja meg magát” (Máté 16:24). 

A Szentírás nem azt mondja: “Áldd az embereket, de csak azokat, akik jól bánnak veled”. Azt mondja: “Még azokat is áldjátok, akik üldöznek vagy zaklatnak titeket!” (Róma 12:14).

Isten soha nem mondta: "Ha valaki gonosz veled, te is légy gonosz vele szemben." Azt mondja: “Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. ” (Róma 12:17).

Az aranyszabály nem ezt mondja: “Tégy másokkal úgy, ahogyan ők veled tettek”. Hanem ezt: “Ezért úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek bánjanak!” (Máté 7:12).

Ha arra alapozzuk tetteinket, hogy a másik ember “megérdemli-e”, akkor nem értjük, mit jelent kereszténynek lenni.

Lehetünk ugyan olyanok, mint a körülöttünk lévő önző, tapintatlan, istentelen emberek, vagy tehetjük azt, ami tetszik az Úrnak (Róma 12:1-2).

Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval.” Róma 12:21

Lábjegyzetek:

(1) Nem lep meg, ha ezt hallom, mivel egyes keresztények valóban ezt tanítják. De Isten Igéje valójában arra tanítja a feleségeket, hogy engedelmeskedjenek a hitetlen férjeknek is, tehát tudjuk, hogy az engedelmesség nem függ a férj jellemétől (1Péter 3:1). Az egyetlen kivétel az engedelmesség alól, ha a férj arra kéri feleségét, hogy tegyen valamit Isten parancsai ellen. Akkor nem kell engedelmeskednie.

(2) Isten az egész Szentíráson keresztül hangsúlyozza a szülők tiszteletét, és soha nem teszi ezt függővé a szülő jellemétől. Ez nem azt jelenti, hogy megengedjük egy szülőnek, hogy bántalmazzon minket, hanem azt jelenti, hogy megtanulunk tisztelettel viszonyulni hozzájuk, még akkor is, ha nem hívők, ha bosszantóak vagy nehéz természetűek.

-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment