2021-09-21

Róma 12:14:21 - Őrült ötlet


Amikor valaki rosszul bánik velünk, a legtermészetesebb reakciónk az, hogy visszaadjuk a rosszindulatukat. Ha valaki durva, fukar, arrogáns, kritikus vagy figyelmetlen, úgy érezzük, hogy megérdemli tőlünk ugyanazt a bánásmódot.

De Isten azt parancsolja nekünk a Róma 12-ben (és sok más helyen a Szentírásban), hogy ilyen esetben tegyük a legőrültebb dolgot:

Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket; áldjátok és ne átkozzátok... Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó... Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: 'Enyém a bosszúállás, én megfizetek' - így szól az Úr. Sőt, 'ha éhezik ellenséged, adj ennie, ha szomjazik, adj innia; mert ha ezt teszed, parazsat gyűjtesz a fejére.' Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval.” Róma 12:14, 17, 19-21

Isten mindig arra hív, hogy emberi természetünkkel ellentétes dolgokat tegyünk, ezeket pedig jó okokból.

Nem tudunk másokat megváltoztatni, de visszautasíthatjuk, hogy olyanokká váljunk, mint ők.

Másokat nem tudunk megváltoztatni, de Isten megváltoztathat minket, ha megengedjük neki (Filippi 2:12-13).

Amikor szeretettel viszonozzuk a gyűlöletet, nagylelkűséggel a fösvénységet, figyelmességgel az önzést, jóval a rosszat, akkor Urunkat követjük, aki mindezt szintén megtette értünk.

Isten parancsolatai sokszor ostobaságnak tűnnek bukott világunk számára, de mi, keresztények tudjuk, hogy ezek átformáló igazságok.


💙 Egy percen felül azoknak, akik többet szeretnének 💙 

Mit jelent parazsat gyűjteni” ellenségünk fejére?

Ez a kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy fájdalmat okozunk ellenségünknek - nem azzal, hogy bántjuk őket, hanem azzal, hogy szeretjük őket. Akár elismerik, akár nem, jó viselkedésünk megszégyeníti őket. Ez néha bűnbánatukat eredményezi, néha nem. De akár megváltoztatja ellenségünket, akár nem, bennünket mindig megváltoztat és erősíti hitünket.


Különböző pozitív magyarázatokat hallottam a fejen való parázsgyűjtés jelentőségéről, de egyik sem támogatott a szövegkörnyezetben. Minden jelentősebb kommentár ezt tökéletes “isteni ítéletnek” írja le. Ellenségeink vagy bűnbánattal vagy szívkeménységgel válaszolhatnak Isten ítéletére, és ennek megfelelően bocsánatot vagy büntetést kapnak. Lásd Róma 1:18 


Néhány további igevers, amely arra ösztönöz bennünket, hogy jóval viszonozzuk a rosszat:

Lukács 6:27: “Nektek azonban, akik hallgattok engem, ezt mondom: szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket.

Lukács 6:32-33: “Ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, mi a jutalmatok? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. És ha azokkal tesztek jót, akik veletek jót tesznek, mi a jutalmatok? Hiszen a bűnösök is ugyanezt teszik.

Példabeszédek 15:1: “A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.


Hogyan kapcsolódik ez az üzenet a Szentírásból a modern “Határaink” c. könyvsorozathoz?

Valójában sehogy, és ez az egyik oka annak, hogy számos cikket írtam a “Határaink” nem-bibliai tanításairól. Vannak esetek, amikor a határok szükségesek ahhoz, hogy fizikailag megvédjük magunkat, de a legtöbb ember azért állít fel határokat, hogy megvédje az egóját a durva vagy vele nem egyező családtagoktól. Nem olvashatjuk úgy a Róma 12-t, hogy ugyanakkor megindokolunk egy családtagtól való elhatárolódást csak azért, mert nem bánik velünk figyelmesen. Valójában, amikor Isten szerint cselekszünk, ezek az “izzó parazsak” gyakran teljesen átalakítják a kapcsolatokat. Ha viszont nem alakítják át a másikat, akkor megerősítik a saját hitünket, különösen az alázat területén és annak megértésében, hogyan lehet a legjobban bánni a nehéz emberekkel. Ha el szeretnél olvasni egy olyan esetet, amikor ez megtörtént az egyik kapcsolatomban, olvasd el a Rosszat a jóval!

Vannak olyan esetek, amikor a keresztényeknek alázatosan és tisztelettel kell szembenézniük a nehéz emberekkel, de elszakítani őket magunktól nem bibliai reakció. 

-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment