2021-03-21

"Cselekedetnek" számít-e a bűnbánat? Nem!


Van egy népszerű tévtanítás, amely azt állítja, hogy a bűnbánatra nincs szükség az üdvösséghez, mert az üdvösség kizárólag kegyelem által történik, és a bűnbánat már „cselekedet”.
(1)

Ha valaki ezt mondja neked, megmagyarázhatod, hogy a bűnbánat és a hit egyaránt hozzáállások (gondolkodásmód, nézőpont) nem „cselekedetek”. Ha a hozzáállások cselekedetek lennének, meg lehetnénk mentve anélkül is, hogy hinnénk Istenben!

Ehelyett, a hozzáállások cselekedetekhez vezetnek.(2)

A bűnbánat és a hit megváltozott élethez és jó cselekedetekhez vezet. Aki Isten gyermeke lett, az nem marad továbbra is a bűnben”, mert bűnbánatát cselekedetei bizonyítják (1.János 3:9; Lukács 3:8).

Az Ige alátámasztja ezt:(3)

Miután Jánost fogságba vetették, elment Jézus Galileába, és így hirdette az Isten evangéliumát: 'Betelt az idő, és elközelített már az Isten országa: térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.' (Márk 1:14-15)(2)

Tartsatok tehát bűnbánatot, és térjetek meg, hogy eltöröltessenek a ti bűneitek;ApCsel 3:19(3)

Az üdvösség egyedül a kegyelem által történik, nem cselekedetek által (Efézus 2:8–9). De a bűnbánat a valódi hit lényeges eleme. 

Jegyzetek:

(1) Létezik egy hasonló tévtanítás, amely azt tanítja, hogy az ember bűnbánat nélkül is megtérhet, de ahhoz, hogy tanítvány legyen, ahhoz már az embernek bűnbánatot kell tartania, mintha meg tudna térni anélkül, hogy tanítvánnyá váljon. A János 14:21 ezt az tévtanítást úgy hiúsítja meg, hogy elmagyarázza, hogy bárki, aki szereti Jézust, tanítvánnyá válik (vagyis olyanná, aki engedelmeskedni akar az ő parancsainak). 

(2) Az hozzáállás definíciója: „egy valakivel vagy valamivel kapcsolatos állandó gondolkodásmód vagy érzés, általában olyan, amely az ember viselkedésében tükröződik”.

(3) Íme néhány további igevers, amelyekben össze van kötve a bűnbánat az üdvösséggel:

Máté 4:17: “Ettől fogva kezdte Jézus hirdetni: 'Térjetek meg*, mert elközelített a mennyek országa.'

Lukács 24:45-47: “Akkor megnyitotta értelmüket, hogy értsék az Írásokat, és így szólt nekik: 'Így van megírva: a Krisztusnak szenvednie kell, de a harmadik napon fel kell támadnia a halottak közül, és hirdetni kell az ő nevében a megtérést* és a bűnbocsánatot minden nép között, Jeruzsálemtől kezdve.'

ApCsel 5:30-32: “A mi atyáink Istene feltámasztotta Jézust, akit ti fára függesztve kivégeztetek. Az Isten őt fejedelemmé és üdvözítővé emelte fel jobbjára, hogy megtérést* és bűnbocsánatot adjon Izráelnek. Mi pedig tanúi vagyunk ezeknek az eseményeknek, és tanúja a Szentlélek is, akit azoknak adott az Isten, akik engedelmeskednek neki.

ApCsel 17:30: “A tudatlanság időszakait ugyan elnézte Isten, de most azt hirdeti az embereknek, hogy mindenki mindenütt térjen meg*.

ApCsel 20:21: “Bizonyságot tettem zsidóknak is meg görögöknek is az Istenhez való megtérésről* és a mi Urunkban, Jézusban való hitről.

(*a magyarban szereplő "megtérés" szó, az angolban "bűnbánatnak" van fordítva - a fordító megjegyzése)


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment