2020-10-20

Ruth megalázta magát


Ruth története Ruth 1-4-ben gazdag példa a modern keresztények számára. Ruth sikeres volt minden esély ellenére, legyőzte az etnikai előítéleteket és tisztelte a keserű Naómit.

Arra is hajlandó volt, hogy alacsony pozíciót foglaljon el, amikor ezt a körülmények megkövetelték.

Az egyedüli munkalehetőség, amit Ruth elvállalhatott Júdában, az megalázó, nehéz, sőt sokszor nem biztonságos volt.

Mint tallózó, Ruth követte a fizetett aratómunkásokat, és felszedte a kalászokat, amit ők leejtettek, vagy ami rajtamaradt a száron. Ez egy nehéz fizikai munka volt és azok végezték, akik szegények voltak és nem volt más lehetőségük a létfenntartásra.

A fizetett munkások néha zaklatták a tallózókat. Ezért figyelmeztette Boáz az ő munkásait, hogy “ne nyúljanak hozzá” (Ruth 2:9) és Naómi is ezért figyelmeztette Ruthot, hogy a földeken baj érheti őt (Ruth 2:22).

Nem ismerjük Ruth hátterét, de kétséges az, hogy korábban valaha is ilyen megalázó munkát kellett volna neki végeznie. De ez egyáltalán nem volt észrevehető, odaadó lelkülete miatt.

Te hogy reagálsz arra, ha megkérnek, hogy valami megalázó és nehéz munkát végezz?

🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔

Alább néhány ideillő igét találhatsz.

Az igazi hit alázatos lelket ad nekünk.
Róma 12:3: “Egyikőtök se tartsa magát többre, mint ahogyan kellene! Józanul lássátok magatokat, a hiteteknek megfelelően, hiszen mindenki kapott bizonyos mértékű hitet Istentől.

Az igazi hit eredménye bennünk az, hogy minden emberrel kedvesen bánunk.
Róma 12:16: “Éljetek egyetértésben és összhangban egymással! Ne legyetek büszkék, hanem az egyszerű emberekkel vállaljatok közösséget! Ne becsüljétek túl magatokat!

Jézus a mi példánk.
Filippi 2-ből néhány részlet: “Ne az önzés vagy a dicsőségvágy irányítson benneteket! Ellenkezőleg, legyetek alázatosak, és a testvéreiteket részesítsétek előnyben magatokkal szemben... Az a gondolkozásmód és törekvés uralkodjon hát bennetek is, amely a Krisztus Jézusban volt, aki öröktől fogva isteni természetű, mégsem ragaszkodott ahhoz, hogy Istennel egyenlő. Önként mondott le minden dicsőségéről, vállalta, hogy szolgává legyen, és emberré lett. Szolgai formában élve a földön, még jobban megalázta magát, engedelmes volt egészen a kereszthalálig!"

Az alázat mindig Isten elismerését eredményezi.
1Pét 5:6: “Alázzátok meg magatokat Isten hatalmas keze alatt, hogy amikor eljön az ideje, ő felemeljen benneteket!

Lásd még Jakab 2:1-9-et is.


-------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente kétszer megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment