2019-12-01

#5: Boldogok az irgalmasok


“Boldogok az irgalmasok, 
 mert ők irgalmasságot nyernek.” 

Képzelj el egy irgalom nélküli világot: Nincs megbocsátás. Nincs segítség a szükségben lévőknek. Nincs megváltás. 

Az irgalom csupán egy okból része világunknak - azért, mert olyan Isten teremtett bennünket, aki “gazdag irgalomban” (Efézus 2:1-5). 

Isten Igéje a következő irgalmas igazságokat kínálja

1. Az irgalmat nem lehet kiérdemelni (Titusz 3:5

2. Istentől megtanulhatjuk az irgalmat (Lukács 6:36

3. Ha nem mutatunk irgalmasságot, az azt jelenti, hogy hálátlanok vagyunk (Máté 18:21-35). 

4. Az irgalom a bölcsességből ered 
“A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató.” Jakab 3:17 

5. Az irgalom diadalmaskodik az ítéleten (Jakab 2:13

Megvan az ideje az ítéletnek, de vannak olyan idők is, amikor az irgalom felülírja az ítéletet. 


Szereted-e az irgalmasságot? (Mikeás 6:8

Boldogok az irgalmasok! 

 -------------- 

Megjegyzés: Az irgalom nem ugyanaz, mint a kegyelem: “Míg a két kifejezésnek hasonló a jelentése, az irgalom és a kegyelem mégsem ugyanaz. Összegezve a különbség a következő: az irgalom azt jelenti, hogy Isten nem büntet meg bennünket úgy, ahogy azt a bűneink miatt megérdemelnénk, a kegyelem pedig azt, hogy Isten megáld bennünket annak ellenére, hogy nem érdemeljük meg. Az irgalom felmentés az ítélet alól. A kegyelem viszont kedvesség nyújtása a méltatlanoknak.” Got Questions 

Annak ellenére, hogy léteznek olyan populáris tanítások, hogy csakis Isten ítélhet, az Ige azt parancsolja nekünk számos esetben, hogy ítéljünk, ha ezt megfelelően tudjuk megtenni. De vannak olyan esetek is, amikor az irgalom felváltja az ítéletet. A legjobb példa erre Isten megváltása azok felé, akik megtérnek (Róma 6:23). Más példák arra mutatnak rá, hogy jóval kell viszonoznuk a gonoszt (Róma 12:21), meg kell bocsátanunk azoknak, akik megbántanak bennünket (Kolossé 3:13), és szeretettel kell imádkozni ellenségeinkért (Máté 5:44).

-----------------


Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment