2019-10-01

Hinni, hogy Isten Igéje tévedhetetlen


A keresztény hit fontos tétele az a meggyőződés, hogy a Biblia Isten tévedhetetlen szava. Lásd: Zsid 4:12 és 2Tim 3:16-17

Ez a következőket jelenti

1. A Biblia teljesen megbízható, pontos és igaz.

2. Emberi szerzők írták, de a szavak Isten Lelkétől származnak. Nem szennyezte be az emberi elfogultság vagy hiba.(1) 

És mit nem jelent

1. Hogy mindent szó szerint veszünk. A Biblia tartalmaz jeképes beszédet is, amelyet nem szó szerint kell értelmezni.(2) 

2. Hogy minden kultúra azonos módon fogja alkalmazni a bibliai alapelveket. Az alapelvek egyetemesek, de a kultúrák eltérően alkalmazzák őket (például a szerénységet). 

3. Hogy minden fordítás tökéletes. Egyes fordítások pontosabbak, mint mások.(3) 

4. Hogy nem szükséges kulturális és történelmi háttereket tanulmányoznunk. Néhány Ószövetségi parancs és helyzet csak a történelem és a kultúra kontextusában érthető meg. A történelem és a kultúra azonban nem ellentétes az Újszövetség parancsolataival és elveivel. 

Lehet, hogy nem értjük a Biblia minden egyes részét, de tudjuk, hogy „Isten által ihletettek”, ez költői módon fejezi ki azt, hogy 100%-ban pontosak.(4)

 ------------------------------- 

 (1) 2Pét 1:20-21: Mindenekelőtt meg kell értenetek, hogy az Írásban található próféciák közül egyetlen egyet sem lehet önkényesen értelmezni és magyarázni. Ugyanis a próféciák sohasem ember akaratából keletkeztek, hanem úgy, hogy a Szent Szellem indított bizonyos embereket arra, hogy az Isten üzenetét mondják! 

Ez magába foglalja az Ószövetséget is: 
Róma 15:4: Mindaz, amit az Írásokban régebben megírtak, most a mi tanításunkat szolgálja. Azért írták le, hogy az Írások által felbátorodjunk, képesek legyünk a türelmes kitartásra, és erősen belekapaszkodjunk a reménységbe. 

Azt is vegyük figyelembe, hogy Péter Pál leveleit Igeként említi 2Pét 3:14-16-ban. 

Ha úgy hiszed, hogy az Ige egyes részei csupán emberi szavak, nem pedig Istenéi, akkor az Ige teljes egészében csak egy feltételezés, beleértve a megbocsátást, kegyelmet és megváltást is. 

(2) Hinni, hogy Isten Igéje tévedhetetlen, nem azt jelenti, hogy a föld lapos és a fák tapsolnak kezeikkel. 

(3) Kérlek, ne válj olyan állítások rabjává, melyek szerint csak egyetlen Isten által elismert angol fordítás létezik. (Természetesen ez vonatkozhat más nyelvekre is. - a fordító megjegyzése.) 

(4) Nemrégiben valaki megkérdezett, hogy miért helyeselte Isten, azt, hogy Lót a saját szűz leányait odaadja, hogy megerőszakolják őket az angyalok helyett (1Móz 19:8). Isten ezt nem helyeselte. Csak azért, mert valami bele lett írva az Igébe nem jelenti azt, hogy Isten ezt helyesli. Lót cselekedete gonosz volt ebben az esetben és más esetekben is. Ha emberek lalapítottak volna egy vallást, akkor “ki is tisztították volna”, hogy Isten emberei mindig csak jó fényben jelenjenek meg. De Isten őszintén osztotta meg velünk népének történelmét, amely magába foglalja Ábrahám, Dávid és mások bűneit is.

-----------------

Eredeti: Believing God's Word is Inerrant

Fordította: Márton Marika

Ha tetszett ez az áhítat, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre a blog jobb oldalán, és hetente megkapod friss egyperces áhítatainkat.

No comments:

Post a Comment